Nyheter

Tuffare konkurrens kräver ökad standardisering

Ökad standardisering och fler standarder. Det är vad industrin efterfrågar för att hålla en hög kostnadsmedvetenhet och skapa effektivare anläggningar. För att kunna möta efterfrågan har rollen standardiseringschef skapats på SSG och tillsatts av Carsten Lyth, tidigare processledare för SSGs elkommitté.
SSG har skapat standarder för industrin sedan mitten av 50-talet, med syftet att hitta gemensamma lösningar på gemensamma problem. 60 år sedan starten är framtagandet av standarder och standardiserade arbetssätt lika aktuellt: Industrin vill ha en ökad effektivitet och minskat resursslöseri. För att kunna vidareutveckla standardiseringsarbetet och kommittéverksamheten har rollen standardiseringschef skapats och tillsatts av Carsten Lyth, som tidigare arbetade som processledare för SSGs elkommitté.
– Rollen som standardiseringschef är bred där det huvudsakliga ansvarsområdet är SSGs standardiseringsprocess och kommittéverksamhet, säger Carsten Lyth. För SSG är detta en del i en ökad satsning på standardiseringsarbetet. Vi måste kunna möta de nya behov och den efterfrågan som finns, och därför skapas den här rollen för att göra vår organisation ännu starkare. Satsningen började redan förra året när vi anställde Lina Kamsten som teknisk dokumentatör som ser till att våra standarder håller hög klass kring innehåll och utformning.
Tydliga signaler från industrin
Att följa standardiserade arbetssätt har många fördelar, menar Carsten Lyth.
– Att använda etablerade standarder ökar effektiviteten, säkerheten och konkurrensförmågan. De som jobbar på ett standardiserat sätt kan hushålla med sina egna resurser och lägga mer tid och pengar på forskning och utveckling av sitt erbjudande.
På SSGs ordförandekonferens, där ordföranden från alla SSGs kommittéer samlas, var signalerna tydliga. En ökad standardisering och fler standarder efterfrågas.
– De signaler vi får från industrin är att fler standarder efterfrågas och en ökad standardisering, säger Carsten Lyth. Många industrier har en stor kostnadsmedvetenhet och då läggs inte egna resurser på standardiseringsarbetet. Där vill man istället ha SSGs hjälp att omvärldsbevaka och skapa en effektivare industri.
SSGs VD Mats Jakobsson håller med.
– En framgångsfaktor för den svenska industrin har varit samverkan och kompetensöverföring mellan bolag, säger Mats Jakobsson. För att klara den framtida konkurrensen ser vi klara vinster i att driva standardiseringen vidare och få ut den best practice som finns.
Kommittéerna ett viktigt utvecklingsforum
Den industriella samverkan som SSG driver är sprungen ur kommittéerna, där olika representanter från industrin samlas och delar erfarenheter, problem, lösningar och idéer. Tanken är att ta fram smarta lösningar från olika perspektiv på allt som är utanför själva affärsverksamheten, som alla får nytta av.
– I våra kommittéer, arbetsgrupper och nätverk samlar vi experter från industrin, leverantörer, tillverkare och konsulter, säger Carsten Lyth. Framgent behöver vi utöka deltagandet och samarbetet så att vi kan få in förbättrade arbetssätt, ny teknik, innovationer och best practice-lösningar.
I kommittén sker mycket av arbetet med att ta fram embryot till SSGs standarder. Alla som är med och bidrar får nytta av utkomsten.
– Ensam är inte stark, säger Carsten Lyth. Om vi tillsammans kan lösa gemensamma problem som finns på anläggningarna och standardisera den best practice som finns blir svensk industri mer effektiv. Svensk industri står för en stor del av vår export och har därmed stor påverkan på ekonomin. Därför är det viktigt att vi kan fortsätta vara konkurrenskraftiga genom att samarbeta på de områden vi kan.
Bilden:
Carsten Lyth är ny standardiseringschef på SSG.
Foto: SSG