Nyheter

Frostigt på vårens arbetsmarknad i energisektorn

Arbetsgivare i energisektorn förväntar sig en minskad efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på -8 procent. Det är en drastisk minskning på hela 22 procentenheter jämfört med förra våren, då prognosen låg på optimistiska +14 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +9 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.
– Energisektorns arbetsgivare har under de senaste tre kvartalen lämnat prognoser som pekar på en trög arbetsmarknad, vilket sticker ut från andra branscher. Generellt i Sverige är det verkligen arbetstagarnas marknad nu, med stor kompetensbrist och en ljus prognos för fler jobbtillfällen under våren, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.
Sysselsättningstrenden för energisektorn är -8 procent, vilket innebär att arbetsgivare tror på färre jobbtillfällen under det andra kvartalet 2019. Trenden pekar nedåt jämfört med de två föregående kvartalens bleka prognoser, då arbetsgivare förväntade sig stiltje på arbetsmarknaden. Vårens prognos är också en drastisk minskning på hela 22 procentenheter jämfört med motsvarande period förra året, då sysselsättningstrenden låg på betydligt ljusare +14 procent.
I Sverige som helhet förväntar sig arbetsgivarna en ökad efterfrågan på arbetskraft under det kommande kvartalet med en sysselsättningstrend på +9 procent. Det är den starkaste siffran på nästan två år. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen hela sju procentenheter starkare. Då förväntade sig svenska arbetsgivare knappt någon jobbtillväxt, med en svag sysselsättningstrend på +2 procent.
Foto: Manpower