Nyheter

Butikers sensorer blir självförsörjande på el

Solcellsföretaget Epishine och TempOnline, vilka erbjuder digital temperaturbevakning till mindre retailaktörer, inleder samarbete för att ta bort batterier i butikssensorer. De sensorer som övervakar temperaturen i frys- och kyldiskar kommer i och med samarbetet att förses med Epishines solceller som genererar sin egen elektricitet med hjälp av inomhusljus. 
Det finns tusentals mindre livsmedelsaktörer i Sverige där man dagligen kontrollerar temperaturen på kylar och frysar manuellt. Med TempOnlines lösning får aktörerna tillgång till automatiserad temperaturbevakning med sensorer via ett abonnemang. Samarbetet med Epishine innebär att dessa sensorer ska skörda sin egen energi med hjälp av den integrerade solcellen.
– Våra tunna och formbara solceller är optimerade för att maximera energiupptagningen från inomhusljus. Det innebär både en kostnads- och tidsbesparing, då solcellerna dels är billigare än batterier, dels inte behöver bytas ut som batterier behöver, förklarar Mattias Josephson, VD på Epishine. 
– Med solcellsdrivna sensorer får vi ett mer hållbart och starkt erbjudande och vi vet att det finns ett stort behov hos mindre aktörer som hanterar livsmedel. Vår lösning innebär att de kan plocka bort ett av alla måsten i vardagen, dvs. manuell temperaturmätning av kylar och frysar. Dessutom är lösningen hållbar, säger Jens Jensen, VD på Temp Online. 
– Vi ser många användningsområden för våra solceller och det här är ett klockrent sådant. Vi möjliggör ett bättre alternativ till batterier då de tappar prestanda i kalla miljöer så som kyldiskar. Med den här gemensamma lösningen kommer vi att kunna hjälpa aktörer att kontrollera sin utrustning på ett hållbart och säkert sätt, fortsätter Mattias Josephson.
I början av mars installeras de första fältprototyperna hos ICA Nära Marcus i Väderstad (Östergötland) och det är ett steg på vägen mot en kommersialisering av färdiga produkter. Marcus Andersson, ICA-handlare, ser fram emot resultatet.
För oss innebär detta helt klart en besparing av både tid och resurser. Dessutom är det spännande att få ta del av en innovativ och hållbar ny teknik som hjälper oss med temperaturmätningen på frysar och kylar, säger Marcus Andersson på ICA Nära Marcus.