Nyheter

Exeger får ytterligare kapital för att snabba på global kommersialisering

Den svenska uppstartsföretaget Exeger, vars teknik innebär att solcellerna trycks direkt på olika material, väntas revolutionera marknaden. 2016 gick Fortum in som delägare och investerade fem miljoner euro i bolaget och tidigare i veckan meddelade SoftBank att de investerar tio miljoner USD med det uttalade målet att snabba upp en global kommersialisering.
– Att SoftBank, världens största riskkapitalbolag i tech-sektorn, valt att gå in i Exeger, säger något om den förmåga att radikalt förändra konsumentmarknaden som Exergers teknik har. Partnerskapet med SoftBank öppnar även dörrar till den globala marknaden för Exeger, säger Per Langer, chef för Fortums division City Solutions.
De platta solceller som Exeger utvecklat har flera användningsområden, allt från husfasader till bärbar konsumentelektronik. Exegers teknik innebär att många produkter kan klippa laddsladden. Eftersom solcellerna kan tryckas i vilken form som helst och i olika färger så kan de sömlöst integreras med ytan på i stort sett vilken produkt som helst.
– Genom att investera i tillväxtföretag så lägger vi grunden för nya affärer som vi förväntar oss ska växa sig stora i framtiden säger Anne Jalkala, chef för innovation och riskkapitalinvesteringar på Fortum.
När Fortum 2016 gick in som delägare i Exeger handlade det om att ligga i framkant av solekonomin. En hörnsten i Fortums strategi var redan då att investera i de mest lovande tillväxtföretagen inom sektorer kopplade till digitalisering, aktiva konsumenter, cirkulärekonomi och inte minst klimatfrågan. Framåt kommer Fortum att kanalisera sina riskkapitalinvesteringar genom fonden Valo Ventures som etablerats i Silicon Valley.
– Vi vill bidra till att påskynda tillväxten av företag som bidrar till att bygga en renare värld. Det är därför som vi, genom Valo Ventures, kommer att investera 150 miljoner euro i de mest lovande uppstartsföretagen i Europa och USA, säger Anne Jalkala.
Foto: Fortum