Nyheter

InCharge – ny utmanare på den norska marknaden för elbilsladdning

Norge är ett av världens mest utvecklade elbilsländer. I dagsläget finns det över 250 000 laddbara elbilar i landet och nu höjs röster för att det behövs fler publika laddplatser. InCharge från Vattenfall har redan en etablerad marknadsplats i norra Europa och tar nu sikte på Norge – med målet att bli en betydande aktör med en snabb tillväxttakt.
Elektrifieringen av transporter är en viktig del i arbetet med att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Vattenfalls laddlösningar finns redan idag i Sverige, Tyskland, Nederländerna och sedan oktober även i Storbritannien. Nu är siktet inställt på att ta upp kampen med flera etablerade aktörer i världens mest elbilstäta land, Norge.
– Norrmännen har tagit elbilen till sina hjärtan men laddplatserna har inte helt hunnit med. Vi ser en stor efterfrågan på InCharge erbjudanden i Sverige och nu när vi står inför en ytterligare elbilsexpansion så är vi övertygade om att norrmännen är öppna för nya smarta lösningar, säger Susanna Hurtig, chef Vattenfall E-mobility Norden.
InCharge laddlösning ”Smart Hjemme” erbjuds i Norge från och med den 6 mars 2019 tillsammans med ett lanseringserbjudande. Alla kunder får även 20 procent billigare snabbladdning i Sverige, till exempel vid Nordby shoppingcenter i Strömstad.
Under året kommer InCharge att växa i hela landet genom olika samarbetspartners och erbjuda företag smarta laddlösningar men även arbeta för fler publika laddplatser.
– InCharge har fördelen att vi redan har många partnerskap på plats i Europa, vi växer kraftigt internationellt, och den styrkan ger oss en stor fördel. Vi vill göra det möjligt för norska elbilsförare att kunna ladda enkelt och företag ska kunna erbjuda elbilsladdning till kunder och anställda. Vi har sikte på att bli en betydande aktör på den norska marknaden, säger Tomas Björnsson, chef för Vattenfalls internationella affärsenhet E-mobility.
InCharge ”Smart Hjemme” är ett viktigt första steg på marknaden eftersom 85 – 90 procent av de laddbara bilarna i Norge laddas hemma. Den norska regeringen vill införa ett förbud år 2025 mot fossildrivna bilar, vilket kommer att påverka elsystemet. Bland InCharge erbjudanden i Sverige erbjuds idag lastbalansering mot fastigheter och ambitionen är att införa detta även i Norge.
Foto: Vattenfall/Maria Cruseman