Nyheter

Elmarknaden just nu: Mer vindkraft tar ner elpriset

Under början av mars väntas det bli både blåsigare och varmare än normalt samt mer regn och snö i de norrländska vattenkraftsområdena – tre starka faktorer som påverkar elpriset nedåt. Även kärnkraften levererar normalt vilket bäddar för en mars månad med lägre elpris än inledningsvis på året.
Spotpriset under februari har haft ett snittpris på cirka 48 öre/kWh i elområde 3, jämfört med samma tid förra året, 39,55 öre/kWh.
– Givet det ostadiga läget vi är i, med högre priser än för ett år sedan, bör kunder med hög konsumtion och rörligt elpris vara lite mer på sin vakt. Trots att det väntas både mer vind och nederbörd, kan förutsättningarna plötsligt vända och spotpriset går upp, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.
Råvarupriserna har den senaste tiden visat en trend nedåt vilket kan påverka elpriset. Vattenfalls vattenmagasin har ett underskott men detta är naturligt för årstiden då vattnet nyttjas för produktion på grund av ökad efterfrågan. Kärnkraften ligger på 96 procent av sin fulla kapacitet vilket bidrar till stabilare elpriser. Med tanke på förväntad nederbörd så har även situationen för vattenkraften förbättrats.
– Om du vill ha koll och trygghet så rekommenderar vi ett fast 3-årigt elpris med bytesrätt. Jag tror vi kommer att behöva vänja oss vid att vädret är mer ombytligt och detta påverkar elpriset oavsett årstid, säger Jonas Stenbeck.
Foto: Vattenfall