Nyheter

Drygt 100 miljoner till små företag i hela landet

Små företag behöver hålla jämna steg med omvärlden. Ett sätt är att söka finansiering för affärsutveckling. Tillväxtverket erbjuder affärsutvecklingscheckar för digitalisering och internationalisering. Nytt för i år är att företagen även kan använda pengarna till Brexitkostnader.
Checkarna är på 50 000 – 250 000 kronor och finansierar max halva kostnaden för köp av tjänst eller projektanställning. Företaget ska ha 2–49 anställda och omsätta minst tre miljoner kronor.
Checken för digitalisering kan till exempel användas till att ta fram en digital strategi eller digitalisera företagets verksamhet. Checkar för internationalisering har funnits sedan 2013. De kan till exempel användas till att göra marknadsundersökningar eller söka leverantörer i utlandet – allt för att nå nya internationella marknader. Nytt för 2019 är att företag även kan använda internationaliseringschecken till att utreda frågor kopplade till Brexit.
Tillväxtverket samarbetar med Sveriges 21 regioner som tar emot och bedömer ansökningar. De regioner som inte har checkar erbjuder motsvarande stöd med andra medel.