Nyheter

Digitalisering av skogsindustrin när drönare kartlägger skogsarealer

Deep Forestry har på kort tid vuxit från tre till fem personer och halvvägs in i accelerator-programmet hade de säkrat investerare till sin innovation – en drönare som kan mäta volymen på stora skogsarealer.
Att kartlägga stora skogsarealer är något av det mest tidskrävande inom skogsbruket då faktainsamlandet görs manuellt. Företaget Deep Forestry har utvecklat en drönare som med stor noggrannhet kan kartlägga skogsbeståndet, vilket innebär en drastisk effektivisering av hela processen.
– Idag lägger skogsbolagen mycket tid på att promenera omkring till fots på skogsområdena. Det innebär en begränsning i hur stort område du kan täcka och hur mycket fakta du kan samla in. Vår drönare flyger mellan träden och med hjälp av avancerade sensorer och optimerad navigation mäter den med stor noggrannhet volymen av skogsbeståndet. Med materialet kan du sedan göra 3D-kartor över området och utifrån detta bygger vi upp 3D-modeller med användbar information om skogen som skogsbolagen har stor nytta av, berättar Levi Farrand, vd för Deep Forestry.
Uppsalabaserade Deep Forestry menar att deras system har betydligt högre mätnoggrannhet än existerande drönarbaserade lösningar och plattformen är designad för att digitalisera, accelerera och automatisera traditionella metoder. Just nu använder man sig av en pilot på marken men visionen är att utveckla en fullt automatiserad, nyckelfärdig plattform som kan användas av företag som redan idag är verksamma inom skogsutvärdering runt om i världen.
– Eftersom du får en heltäckande digital 3D-karta över skogen kan du räkna ut hur du kan maximera tillväxten i området. Vår lösning spar mycket tid och pengar, säger Levi Farrand.
För ett litet företag som Deep Forestry har det varit avgörande att få delta i BizMakers Forest Business Accelerator. Levi Farrand beskriver hur han och de två kollegorna i Uppsala, nyss utexaminerade från universitetet, med en tight budget haft hans lägenhet som bas och endast haft en liten verkstad där de byggt sina drönare.
– Det var i princip allt vi hade när vi kom med i acceleratorn, vi använde våra egna pengar för att bygga allting. Men BizMaker presenterade oss för rätt personer i branschen. Vi fick träffa SCA:s ledningsgrupp liksom IBM, vilket varit mycket viktigt för oss. Eftersom vi är ett digitalt företag i en skoglig bransch har IBM kunnat titta på vår produkt och verifierat den, säger Levi Farrand.
Som partner i acceleratorn tillsammans med BizMaker, SCA och RISE Processum hjälper IBM företagen att realisera sin affärsidé. IBM kan också ställa upp med resurser och hjälpa till att bygga lösningar för ett företag som själva saknar resurser.
– Vi tittar på företagens affärsidé, vad de behöver lösa och att det finns en kund någonstans som vill betala för lösningen. Vi vill ju försäkra oss om att de vi jobbar med får ett bra resultat. Vi kan hjälpa en entreprenör att inom ett kvartal bygga en lösning som man faktiskt kan ta betalt för. Och sedan är ju skog inte bara intressant i Sverige utan man brukar ju säga att skogen är jordens lunga och därför finns det också ett stort intresse utanför den här regionen, säger Gun Blom Lundgren, Cloud & Cognitive Swat Team Leader Sweden på IBM.
En viktig pusselbit för de medverkande företagen i acceleratorn har varit att få träffa och presentera sin innovation för tänkbara investerare.
– Nu har vi finansiering både från investerare samt att vi fått statliga bidrag. Vi har vuxit till fem personer och allt det här hände under tiden vi deltog i BizMakers program så det har verkligen varit avgörande för oss, säger Levi Farrand.
Dialogen med SCA har också varit mycket konstruktiv hela vägen och samarbetet mellan Deep Forestry och SCA kommer att fortsätta.
– De företag som är med i acceleratorn håller en väldigt hög nivå och vi ser möjligheter att kunna lära oss mer. Vi är ett stort bolag och har resurser att själva driva utveckling men vi kan ju inte göra allt. Det här är ett sätt för oss att få in influenser och tänka nytt kring områden som vi annars kanske inte skulle ha tittat på, säger Magnus Viström, Innovationschef SCA.
– Vi är verkligen glada över att SCA är intresserade av vår produkt. De ligger i framkant när det gäller skogsindustriell utveckling så det här är bra både för dem och för oss om vi gemensamt kan driva på digitaliseringen inom skogsindustrin. Vi är entusiastiska, våra drönare skulle kunna mappa upp hela skogen och maximera skogsbruket i Sverige och i världen, avslutar Levi Farrand.
Bilden:
Levi Farrand, vd för Deep Forestry.
Foto: BizMaker