Nyheter

MLT:s unika kamerasystem Iris M tar sig nu även in på pappersbruken i Sverige

Iggesunds Bruk, ett företag i Holmenkoncernen, är det första bruket i koncernen som väljer att investera i detta unika system för att ”visualisera och förstärka” rörelser i sina maskiner och konstruktioner under drift. Systemet Iris M är ett komplett system med kamera, olika objektiv samt unik mjukvara som kan förstora en rörelse upp till 50 ggr för att på så vis uppfattas av ögat.
Systemet Iris M är ett lättanvänt system för att felsöka och åtgärda ett misstänkt maskinproblem och den är ett extremt kraftfullt hjälpmedel för att finna rotorsaken och förstå vad som händer. Att intresset är så stort nu beror på att oavsett vilket vibrationsövervakningssystem kunden använder sig av så blir detta ett starkt komplement som gör att övervakning och felsökning blir mycket effektiv och snabb. Man kan likna det vid en ultrasnabb visuell modern ODS som snabbt kan lösa och hitta problem.
I programvaran av Iris M blir dessutom varje pixel i bilden en mätpunkt och det unika är att man får ut mätvärden av vibrationer samt tidssignaler på ett enkelt sätt exakt var man vill i filmen när man sedan redigerar den. Systemet ovan kommer att komplettera Iggesunds befintliga vibrationsövervakningssystem och på så vis maximera UH avdelningens jobb med att lösa maskinproblem som uppstår.
Industrin har redan 1 års försprång i att använda sig av Iris M men nu har även pappersbruken fått upp ögonen för systemet där redan några är sålda och fler är på gång.
– Iris M ligger helt i vår linje med att effektivisera vårt UH arbete och finna lösningar om varför och hur maskinproblem uppstår. Vi blev intresserade av kamerasystemet när några av oss träffade försäljningschef Anders Sundholm och Thomas Friebe på Underhållsmässan i Göteborg förra året. Efter en demo av systemet hos oss här på Iggesunds Bruk såg vi direkt hur snabbt och enkelt vi kan ha användning av systemet för att lokalisera fel och brister i vår maskinpark säger Stefan Hedblom Gruppchef Teknik UH.
MLT Maskin och Laserteknik är ett företag med ledande expertis inom industriell mätteknik. Med innovativa produkter, tjänster och utbildningar inom områdena: Vibrationsmätning och tillståndskontroll, Lasermätning och Uppriktning, 3D scanning och 3D mätning samt processmetrologi effektiviserar man processer.