Nyheter

Tekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i trä

Med Stora Enso som huvudpartner och donationer om 85 miljoner kronor kraftsamlar Tekniska museet för att skapa en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation – Wisdome. Det är en av de enskilt viktigaste satsningarna på Tekniska museet sedan det grundades för snart 100 år sedan. För detta ändamål ska en ny innovativ och hållbar byggnad i trä uppföras.
Med hjälp av svensk visualiseringsteknik i absolut framkant blir Wisdome en upplevelse där besökaren omsluten av projektioner tas med på en resa längre bort, närmare inpå och djupare ned än du någonsin varit. Upplevelser som hjälper besökaren att se och uppleva samband som annars är svåra att förstå.
– Vi behöver nya sätt att förstå hur världen fungerar, och vi måste inspirera och väcka nyfikenhet för att kunna lösa framtidens globala utmaningar. Vi vill skapa en plats där forskning och innovativa idéer från akademi och näringsliv kan möta allmänheten, och engagera barn och unga i att bygga sin egen framtid, säger Peter Skogh, Museidirektör, Tekniska museet.
Sverige är världsledande inom visualisering av stora datamängder. Till Wisdome kopplas expertis och teknik som bara finns på ett fåtal platser i världen, som högkvalitativa laserprojektorer, ljudsystem och processorkraft nog att förvandla senaste forskningsdata till interaktiva resor där besökare själva kan vara med och styra färden genom galaxer, svindlande specialeffekter och in på minsta molekylnivå.
Stockholms smartaste hus – en signaturbyggnad i massivträ
Wisdome beräknas stå klar i slutet av 2021 eller början av 2022 och kommer att rymmas i en helt ny byggnad vid Tekniska museet i Nationalstadsparken på Djurgården i Stockholm. För att inspirera till innovationer för en hållbar framtid kommer hela konstruktionen att byggas i massivträ. Tekniska museet inleder därför ett nytt samarbete med skogsindustriföretaget Stora Enso, som bidrar med expertis och hållbara träprodukter.
– Trä är framtid och innovation, men även ett byggmaterial som berättar vår historia. Det känns fantastiskt att få vara med i Tekniska museets arbete med att inspirera barn och unga, och att bidra med det mest hållbara byggmaterial som finns till en signaturbyggnad i Stockholm. Vi ser fram emot en byggnad som tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial. Vi vill att våra träprodukter ska användas på ett hållbart, innovativt och kostnadseffektivt sätt så detta blir Stockholms smartaste byggnad, säger Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.
85 miljoner kronor till vetenskapskommunikation i världsklass
Bakom donationerna på 85 miljoner kronor, som gör Wisdomeprojektet möjligt, står Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse samt den till Tekniska museet knutna Stora fonden och skogsindustriföretaget Stora Enso.
Wisdomeprojektet
Wisdome kommer att bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation. Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Science Center Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Umevatoriet i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik. Wisdomeprojektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017.
Tekniska museet
Tekniska museet verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap på ett lustfyllt och inspirerande sätt. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och hade 323 399 besökare 2018.
Bilden:
Fr v Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso och Peter Skog, Museidirektör Tekniska Museet.
Foto: Tekniska Museet