Nyheter

Detaljplan godkänd för Komatsu Forests nya anläggning

Byggnadsnämnden i Umeå  kommun har godkänt en detaljplan som utökar Klockarbäckens industriområde med cirka 30 hektar. Större delen av ytan kommer att upptas av Komatsu Forest som planerar att bygga en ny stor anläggning. Detaljplanen förs nu vidare till kommunfullmäktige för antagande.
– Komatsu Forests planerade anläggning är en av deras största satsningar någonsin och en av de större industriella investeringar som görs i Sverige just nu. Det är väldigt positivt för Umeå, säger Mikael Berglund, byggnadsnämndens ordförande.
Detaljplanen förs vidare till kommunfullmäktige eftersom den inte helt följer översiktsplanens bestämmelser. I översiktsplanen finns ett utpekat vägreservat för en ny anslutning mellan Kullavägen och E12. Planen innebär att en del av detta vägreservat kommer att planläggas för industriområde. Det anses dock finnas skäl till avvikelsen och en alternativ dragning av vägen är möjlig.
Planområdet är i dagsläget tillgängligt via Lagervägen men en ny väg planeras parallellt längs med E12. I den nordöstra delen planläggs ett industrispår för att göra det möjligt att ansluta till det befintliga järnvägsspåret.
– Det här är en stor investering i regionen som kommer att bidra till ytterligare arbetstillfällen under hela byggprojektet. Vi har redan idag en stark skogsteknisk position och det här bidrar till att stärka den positionen ytterligare, säger Ulrik Berg, vice ordförande i byggnadsnämnden.
Komatsu Forest har idag en fabrik och kontorslokaler på Strömpilen. De har även verksamhet i Holmsund. Målet med den nya anläggningen är att samla alla företagets enheter under ett och samma tak.
Bild: Umeå kommun