Nyheter

Den största takmonteringsanläggningen för solpaneler i Baltikum

Öppnandet av 1,4 MW-installationen på taket av den 1.46 hektar stora RETAL-fabriken i Lentvaris, Litauen, understryker landets engagemang för EU: s 2020-energimål och ger nya möjligheter till investeringar i förnybara energikällor
Den största takmonteringsanläggning för solpaneler i de baltiska staterna på 1,4 megawatt öppnades nyligen på taket på RETAL-fabriken i Lentvaris – cirka 10 kilometer från den litauiska huvudstaden Vilnius. Evenemanget deltog av över 100 nyckelrepresentanter från Litauens näringsliv som är angelägna om att anta förnybara energikällor.
Solpanelinstallationen är värd över 1 M EUR och installerades av I + D Energias Litauen, en litauisk / spansk partner till Sun Investment Group (SIG), ett av de största solenergi-investeringsbolagen i Östeuropa. SIG är också ägare till den största solportfölj i Polen.
Den nyligen installerade anläggningen positionerar RETAL, en tillverkare av hållbar PET- och rPET-förpackning, bland de första multinationella företagen som arbetar i de baltiska staterna för att anta förnybar energi som huvudkälla till el, och ytterligare stärker Litauens gröna energirätt.
Litauen är för närvarande ett av få EU-medlemsstater som redan har uppfyllt 2020-målen för förnybar energi som dikterar att varje gruppmedlem måste ge 20 procent av all energi från förnybara energikällor. Litauen är för närvarande åttonde från 26 medlemsstater när det gäller förnybar energi, och är den största investeraren bland de tre baltiska staterna i förnybar energi framför Estland.
Enligt Marius Skuodis, Litauens ekonomiminister, kommer öppningen av RETAL-anläggningen att hjälpa Litauen dra till sig energitekniska industrier, såsom datacenter och fabriker för elbatterier, eftersom det visar att landet kan producera sin egen energi. Det innebär att tillverkningskostnader kan minskas avsevärt tillsammans med beroende av externa energikällor.
– Vi ser för närvarande på att dra till sig elkraftindustrier till Litauen, och vi har märkt att många av dessa typer av företag är mycket oroade över priset på el och möjligheten att få den från förnybara energikällor”, förklarar Skuodis. Dessutom är frågan av klimatförändringen är lika viktigt för utvecklingen av Litauens ekonomi som energieffektivitet, sänkning av elpriserna och det höga mervärdet av arbetstillfällen som kommer bredvid dessa.
Andrius Terskovas, chef för affärsutveckling i I + D Energias Litauen, tillade att han anser att RETAL-installationen kommer att gå utöver att bara gynna Litauen, och uppmanar grannländerna Polen, Lettland och Estland att följa efter för att stärka sina gröna referenser för att locka till sig förnybara energidrivna investerare.
– Vår region är villig att omfamna förnybar teknik för att integrera ytterligare i Europa, det är vi för närvarande genomgår i Litauen,” sa han. Vi har visat att i Litauen är det möjligt att” gå grönt ”med rätt partner och rätt mängd medvetenhet om allmänheten. Vi hoppas att våra grannar kommer att anta Litauens modell och hjälpa vår region att bli energioberoende och en europeisk knutpunkt för förnybara energikällor.
Med Litauen som ständigt höjer ribban för förnybar energi i Östersjöområdet, verkar det vara fråga om ”när” och inte ”om” för EU: s grannar att följa och stärka regionens hållbarhet och säkerhet.
Bilden:
Den största fotovoltaiska installationen i Baltikum ovanpå RETAL-fabriken, Lentvaris, Litauen.
Foto: Tomas Lukšys