Nyheter

Svante Axelsson tilldelas Miljöpriset 2019

Miljödebattören och nationella samordnaren Svante Axelsson får Sveriges Ingenjörers miljöpris på 75 000 kronor.
Han får priset för sin förmåga att väcka entusiasm och engagemang för miljöfrågorna, inte minst i sin roll som nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
– Svante Axelsson har under lång tid varit en tongivande miljödebattör som med stort patos fört fram konkreta förslag till lösningar på globala miljöproblem, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
– Med sitt smittande engagemang erbjuder han en berättelse som sporrar till handlingskraft hos dem som kan förändra, fortsätter hon.
Svante Axelsson har en bakgrund som agronom och var under 16 år generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Svante Axelsson är i dag nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, ett regeringsinitiativ som startades inför klimatmötet i Paris 2015 med målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.
På Fossilfritt Sverige är han företags och andra aktörers länk till regeringen för att röja undan hinder och ge förutsättningar för snabbare minskningar av utsläppen. Han ska även sprida berättelsen om och visionen av det fossilfria samhället och därigenom lyfta fram möjligheterna i omställningen.
Miljöpriset är del av Miljödagen, som Sveriges Ingenjörer arrangerar den 14 februari i Stockholm.
Om Miljöpriset:
Sveriges Ingenjörs miljöpris är en årlig belöning på 75 000 kronor till personer som i media på ett förtjänstfullt sätt informerat om miljöproblem och åtgärder för att förbättra miljön. Bland tidigare pristagare finns vetenskapsjournalisterna Karin Bojs och Henrik Ekman, miljöjournalisten Charlotte Permell, författaren Kerstin Ekman, klimatforskaren Christian Azar och miljödebattören Stefan Edman.
Medlen till miljöpriset kommer från Sveriges Ingenjörers miljöfond via fondavsättningar i Swedbank Robur Humanfond. Ur miljöfonden delar Sveriges Ingenjörer även ut stipendier.
Bilden:
Svante Axelsson – mottagare av Sveriges Ingenjörers Miljöpris 2019.
Foto: Naturskyddsföreningen