Nyheter

Atlas Copco presenterar de senaste tekniska innovationerna för minskad miljöpåverkan

Inför BAUMA 2019 förbereder sig Atlas Copco på att visa upp sina nya hållbara mobila luft-, kraft- och flödeslösningar med lägre driftskostnader tack vare ännu bättre teknik för ren drift, anslutbarhet och mångsidighet.
Hall FS/Bås 1108/1, 8–14 april 2019, München, Tyskland
Så här säger Andrew Walker, chef för Atlas Copcos affärsområde Power Technique:
– I våra kommande innovationer utnyttjar vi de senaste framstegen inom litiumjonbatterier och steg 5-kompatibla, energieffektiva motorer – i kombination med digitalisering och uppkoppling. Genom att använda vårt expertkunnande inom drivning och styrning för att optimera utrustningen ytterligare kan vi erbjuda våra kunder de lösningar de behöver för att förbättra sina resultat samtidigt som vi hjälper dem minska koldioxidutsläpp och buller.
Under mässan kommer Atlas Copco också att ta vara på tillfället att ge kunderna rådgivning om steg 5-utsläppsregler för motorer och berätta hur vår utrustning ger möjlighet till en smidig övergång till att både uppfylla och överträffa de nya kraven. Som förberedelse kommer Atlas Copco att lansera en kostnadsfri e-guide inför BAUMA som beskriver vad steg V är, vilka konsekvenser reglerna har för entreprenörer och hur de kommer att tillämpas på aktuell och framtida design och användning av mobila kompressorer, avvattningspumpar, belysningsmaster och generatorer.
Det är alltid viktigt för allmänheten, myndigheterna och alla som köper och använder bygg och anläggningsutrustning att förbättra luftkvaliteten och minska bullernivåerna. Därför inbjuder Atlas Copco besökarna på BAUMA att komma till Bås 1108/1. Där visar vi vår innovativa utrustning som är tystare, renare tar mindre plats och har bättre utsläppsvärden både för koldioxid och buller, kombinerat med hög prestanda och stor mångsidighet.
Atlas Copco kommer faktiskt att presentera helt nya produkter med ren driftteknologi: E-air eldrivna mobila kompressorer och den nästan ljudlösa batteridrivna belysningsmasten HiLight Z3+. Den nya, rena tekniken är ett alternativ till dieseldriven utrustning vid bygg- och anläggningsarbeten i stadsmiljö och vid offentliga evenemang. Genom att inga dieselmotorer behövs krävs heller ingen tankning, och både effektivitet och autonomi förbättras på arbetsplatsen. Som extra fördel blir underhållet optimerat och bullernivåerna lägre. E-Air-kompressorerna och Z3+-belysningsmasten är enkla både att installera och ansluta, men det tekniskt mest innovativa är att de är utsläppsfria – ägarna behöver aldrig fundera över framtida utsläppsgränser.
När det inte går att använda el- eller batteridriven teknik, till exempel på avlägsna platser utan tillgång till elnät eller för tillämpningar som kräver hög effekt, kan kunderna använda bygg- och anläggningsutrustning med Atlas Copcos integrerade avancerade motorer som har fast eller variabel hastighet och uppfyller steg 5-utsläppskraven. Nya innovationer inom det området som kommer att ställas ut är bland annat de senaste modellerna i QAS5-serien med generatorer och den nya QAS VSG-generatorn med variabel hastighet. Alla de nya modellerna har lägre bränsleförbrukning, minskade utsläpp och tar mindre plats.
QAS VSG (Variable Speed Generator) erbjuder en helt ny nivå när det gäller driftsekonomi, prestanda och tillförlitlighet. QAS 35 VSG har överlägsen prestanda vid låg belastning, med automatisk variabel hastighetskontroll från 800 till 2550 rpm och ett inbyggt PMS-system för krafthantering som kan ge upp till 40 procent lägre bränsleförbrukning än jämförbara modeller.
De senaste QAS 5-modellerna är utvecklade för att klara dagens driftsutmaningar och erbjuder slutanvändare inom anläggning, evenemang och industri tystare drift, 20 procent mindre storlek än jämförbara modeller på marknaden, minskade utsläpp, snabbare bruksfärdig parallellkoppling, bättre bränsleekonomi, 24 timmars bränsleautonomi och lägre total ägandekostnad. Med andra ord hjälper QAS 5-serien kunderna utnyttja sin flotta bättre och få högre avkastning på investeringen.
Atlas Copco kommer också att visa sin nya IP67-klassade Smart Air XC4004-kompressorstyrenhet som ger användarna ökad drifttid tack vare det lättanvända gränssnittet som ger snabb överblick över driftdata. Vi kommer även att presentera de senaste modellerna i XATS-serien med mobila kompressorer. De har det intuitiva PACE-systemet (Pressure Adjusted through Cognitive Electronics) som ger stor flexibilitet genom möjligheten att välja olika tryck- och flödesinställningar, så att operatörerna kan utnyttja varje kompressorenhet bättre och öka sin avkastning på investeringen. Besökarna kan också titta på ett brett urval av handhållna verktyg.
I samband med förberedelserna inför BAUMA kommer Atlas Copco även att presentera nya tillägg till sin WEDA+- serie med elektriska dränkbara pumpar, med bland annat nya lösningar för slampumpning. Under själva utställningen visar Atlas Copco hela sitt utbud av pumpar, bland annat PAS-serien som lämpar sig för många olika användningsområden: hantering av avloppsvatten, byggnation i stadsmiljö och i nödsituationer. Det kommer också att finnas experter till hands som förklarar varför WEL-pumpar är den optimala lösningen för ”well-point” applikationer.
Besökarna får även tillfälle att lära sig mer om den senaste utbyggnaden av FleetLink-telematiksystemet som gör att operatörerna kan spåra plats och utnyttjande av sina tillgångar i realtid. I väntan på BAUMA 2019 går det snabbt att få tillgång till all relevant information – manualer, reservdelar, servicevideor och mycket mer – via PowerConnect-appen: skanna bara QR-koden som finns på alla Atlas Copco-enheter. Atlas Copco kommer dessutom att lansera sin nya LightThePower-app som gör det lättare för kunderna att välja rätt dimensioner för belysnings- och kraftutrustning och försäkra sig om enkel parallellkoppling
Foto: Atlas Copco