Nyheter

Specialpris till SIS på Återvinningsgalan

Med drygt 230 deltagare och prisutdelning i sammanlagt nio kategorier slogs alla tidigare rekord när återvinningsåret 2018 igår kväll sammanfattades på Återvinningsgalan i Stockholm.
Årets specialpris tilldelades SIS, Swedish Standards Institute för sitt internationella arbete inom plastområdet.
– Det känns fantastiskt att få priset. Det är ett erkännande från branschen att standardisering är viktigt för att kunna cirkulera plasten och skapa en mer hållbar plastanvändning, säger Johan Dahlgren som är projektledare på SIS.
SIS har i stark internationell konkurrens under året etablerat en ny arbetsgrupp för plaståtervinning inom det internationella standardiseringsorganet ISO. Harmoniserade standarder för plaståtervinning världen över kommer att påverka marknaden för återvunnen plast påtagligt och bidra till en ökad efterfrågan på återvunnen plast. Motiveringen till priset löd: ”Insatserna från årets pristagare bedöms få en stor framtida betydelse för återvinning på ett globalt plan.”
Vad innebär det att standardiseringsarbetet uppmärksammas så här?
– Detta är ett startskott. Det saknas standarder inom hela återvinningsbranschen och förhoppningsvis kan detta leda till att ett helt område vaknar till liv och inser hur viktigt det är med standardiserade arbetssätt, kvaliteter, mätningar med mera, säger Johan Dahlgren.
Vad händer nu närmast?
– Senare i februari kommer ett antal personer från den internationella arbetsgruppen att åka till Bonn i Tyskland för att fortsätta att verka för att svenska intressen tas tillvara. Vi har i arbetsgruppen för miljöaspekter av plast tagit fram ett standardförslag för att harmonisera terminologin inom området som vi hoppas ska få genomslag, säger Johan Dahlgren.
Om priset:
Årets specialpris tilldelas det företag, organisation eller person som på ett enastående sätt verkat för att lyfta fram svensk avfalls- och återvinningsindustri till världsledande och satt fokus på svensk kunnande inom detta område såväl nationellt som internationellt. Priset delas ut av tidningen Recycling & Miljöteknik och är ett vandringspris.
Bilden:
Johan Dahlgren, projektledare SIS, och Kristin Geidenmark Olofsson, Trioplast samt ordförande för arbetsgruppen.
Foto: SIS