Nyheter

Nya magnetspännkulor från norelem ger maximal flexibilitet och effektivitet

Tack vare norelems nya magnetspännkulor kan tillverkare, konstruktörer och maskinoperatörer nu snabbt och enkelt placera och hålla arbetsstycken på stora ytor.

Snabb och flexibel fasthållning av komponenter är avgörande för verktyg och matristillverkning. Verktygstillverkare måste kunna lasersvetsa, polera, montera och justera delar så att de passar ihop ordentligt, med maximal flexibilitet och effektivitet. Med norelems magnetspännkulor möjliggörs snabb fastspänning och lossning.

Spännkulorna finns i fyra olika storlekar med magnetiska ytdiametrar på 80 mm till 160 mm och arbetsstyckena är fastklämda med en permanentmagnet. Magneten har en nominell magnetkraft på upp till 100 N/cm², vilken kan slås på och av med en sexkantnyckel. När nyckeln roteras 120° är magnetens kraft fullt genomförd. Partiell klämkraft är också möjlig så att delar enkelt kan placeras.

Marcus Schneck, VD för norelem, säger:

– Effektivitet och ökad produktivitet är avgörande inom teknik, och med vårt nya sortiment av magnetspännkulor kan tekniker påskynda sina processer vid fräsning och bearbetning.

– Med en enkel knapptryckning kan arbetsstycken snabbt justeras, vilket ger en fri yta för den aktuella konstruktionen.

Magnetspännkulorna kan svänga upp till 90° beroende på arbetsstyckets geometri och vikt. För att säkerställa en högkvalitativ finish har magnetytan en fin 1,5 mm polering och är monterad i en anodiserad aluminiumkula. Kulan hålls i position med en pinne/glideffekt och ligger i en läderfodrad, kemiskt förnicklad stålring.

Foto: norelem