Nyheter

E.ON har gjort en strategisk investering i finska elbilsladdningsföretaget Virta

Finska mjukvaruföretaget Virta (Liikennevirta Oy), som utvecklat en plattform för elbilsladdningstjänster, har i samarbete med sin huvudägare, finska energibolaget Helen, avslutat sin investeringsrunda med Europas ledande energibolag E.ON. Kapitaltillskottet accelererar Virtas internationella tillväxt och stärker företagets position på den europeiska marknaden.

Tidigare i år skrev Virta och E.ON under ett globalt samarbetsavtal, i vilket företagen kom överens om att tillsammans lansera tusentals smarta laddningsstationer åt elbilsanvändare i tio europeiska länder. Samarbetet kommer under de närmsta åren att skapa ett av Europas tätaste och mest utbredda laddningsnätverk, i vilket E.ONs elbilsladdningsinfrastruktur använder Virtas mjukvaruplattform.

– Med vår investering i Virta understryker vi vår tilltro i företagets framsynta plattform och deras ledningsgrupps förmågor. Vi tror att Virtas plattform kommer ha en betydande roll i att integrera sektorerna för energi och trafik, säger Andreas Pfeiffer, E.ONs Global Domain Manager Emobility.

Virta, grundat 2013 i Finland, har blivit ett av de innovationsledande företagen inom smarta elbilsladdningstjänster och en av Europas främsta aktörer inom elbilsladdningsindustrin. Idag använder mer än 200 företag i 19 länder Virtas plattform för att driva sina elbilsladdningsnätverk. Virta har kontor i Finland (högkvarter), Sverige, Tyskland och Frankrike.

”Virta genomgår en period av stark tillväxt som företag och fokusen har skiftats från aktiviteter i Finland till internationella aktiviteter. För företagets utveckling är det mycket betydelsefullt att vi nu fått med E.ON”, säger Pekka Manninen, Helens VD.

Elfordon har en central roll i energibranschens förändring: elektrifieringen av transport inverkar direkt på elproduktionens koldioxidutsläpp. Produktionen av förnybar energi ökar behovet för energibalanserande i energisystemet, och elfordon erbjuder en helt ny nivå av flexibilitet. Virta är en erkänd innovatör inom detta område av energiteknologi, och företaget har nyligen tilldelats Frost & Sullivans pris för ”industriaccelerator på en global skala”. Investeringar från marknadsledande energibolag skapar därför en utmärkt möjlighet att påskynda energiindustrins utveckling och övergången till elbilism.

– Vår mission är att föra in elbilar i människors vardag och i energisystemet. Kapitaltillskottet och samarbetet med E.ON, Europas ledande energibolag, påskyndar förverkligandet av vår mission och elbilismens utspridning i Europa, berättar Jussi Palola, Virtas VD.

Utöver E.ON och Helen så ingår finska energibolagen Lahti Energia Oy, Vantaan Energia Oy, ISS Oy, Ekenäs Energi Ab, Kotka Energia Oy samt Oy Herrfors Ab i Virtas investerare.