Nyheter

Räkna med fortsatt höga elpriser i vinter

Trots den relativt milda inledningen på vintern ligger elpriset på höga nivåer. Det beror i första hand på de låga nivåerna i våra nordiska vattenmagasin och den höga marginalkostnaden på kol. Enligt elbolaget Bixias vinterprognos kommer det höga elpriset på omkring 55 öre per kWh att bestå under vintermånaderna.

– Det är många faktorer som påverkar elprisutvecklingen. Prisprognosen är just en prognos som kan komma att förändras. Dels kan priserna bli högre om kylan slår till och den låga hydrologin består eller om kärnkraften inte går för fullt. Samtidigt kan lågtryck med mycket vind och nederbörd göra att elpriset blir lägre. Det som påverkat den höga marginalkostnaden på kol har varit den fortsatt starka prisutvecklingen på utsläppsrätter. En sak är säker, vi går in i vintern med högre elpriser än normalt, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia.

Höstens elpriser hamnade på i snitt 48 öre per kWh, det är den unikt varma och torra sommaren som lyfte upp priserna till historiskt höga nivåer och som även påverkade höstens prisbild.

– Vi får gå tillbaka ända till 2010 för att hitta lika höga elpriser som vi hade hösten 2018. Dels inleddes hösten med låga nivåer i våra vattenmagasin, samtidigt blåste det mindre än normalt i höstas, förutom några enstaka veckor i september då Knud bidrog till ökad vindkraft, konstaterar Matina Rosenberg.

Under oktober hade vi fler Brittsommardagar än normalt då nya temperaturrekord sattes mellan den 11 och 15 oktober. Även om månaden avslutades med mer typiskt höstväder med en del nederbörd blev de totala nederbördsmängderna för månaden ganska små.

Även november blev en mild, torr och ganska snöfattig månad också i de nordligare delarna. Några orter i nordligaste landet rapporterade en rekordmild novembermånad.

– Vindkraftsproduktionen har under hösten varit högre än förra året, det beror dels på blåsten i september och att det har installerats mer vindkraft i Norden. Snittet för vindkraftsproduktionen under september till november hamnade på cirka 1000 GWh, vilket kan jämföras med snittet för 2017 som låg på drygt 800 GWh, säger Matina Rosenberg.

Bild: Bixia