Nyheter

Epiroc och Ericsson samarbetar för att optimera trådlös teknik för gruvor

Epiroc har tecknat ett samarbetsavtal med ledande kommunikationsteknikleverantör Ericsson för att gemensamt hjälpa gruvbolag att erhålla optimal trådlös anslutning i sin verksamhet genom LTE- och 5G-teknik.

Gruvbolag strävar alltmer mot att digitalisera och automatisera sin verksamhet för att öka produktiviteten, stärka operatörernas säkerhet och sänka kostnaderna. Detta inkluderar till exempel fjärrstyrning av maskiner från ett kontrollrum och insamling av maskiners produktionsdata för att optimera användningen av utrustningen. Detta skapar ett behov av pålitlig, högpresterande trådlös anslutning vid gruvorna. Epiroc och Ericsson har kommit överens om att arbeta tillsammans för att erbjuda gruvkunder de högpresterande mobila tekniklösningarna LTE (Long-Term Evolution) och 5G.

-Vi är glada att samarbeta med Ericsson så att våra gruvkunder kan få den mest tillförlitliga och högpresterande trådlösa anslutningen som är möjli”, säger Helena Hedblom, Epirocs Chef Gruv och Infrastruktur. Detta är ett viktigt steg i vårt pågående arbete för att säkerställa att gruvkunderna får alla fördelar, inklusive högre produktivitet och bättre säkerhet, som möjliggörs genom digitalisering och automatisering.

– Mobilteknologi och införandet av 5G är avgörande för att realisera det fulla värdet av digitalisering och automatisering för smarta industrier, säger Åsa Tamsons, Senior Vice President, chef för affärsområdet Technologies & New Businesses, Ericsson. Detta kommer att öppna upp för nya affärsmodeller och ekosystem för gruvindustrin, telekomleverantörer på respektive marknader och Ericsson. Genom att kombinera vår expertis inom trådlös uppkoppling med Epirocs ledande teknik inom gruvutrustning kommer vi att säkerställa stabil och säker gruvdrift, vilket leder till ökad nyttjandegrad, förbättrad produktivitet och lägre kostnader.

Viktiga fördelar med LTE- och 5G-lösningar jämfört med andra trådlösa lösningar inkluderar bättre täckning, högre tillförlitlighet och starkare säkerhet, särskilt när maskiner befinner sig i samma område och delar information. Tekniken, som gäller både för underjordsgruvor och dagbrott, har redan testats på Epirocs maskiner vid bolagets testgruva i Kvarntorp. Ytterligare testning kommer att göras innan lösningarna tillhandahålls för kunderna.

Bild: Epiroc