Nyheter

Sveriges största solcellspark Nya Solevi invigd

I dag, fredagen den 14 december, invigdes Sveriges största solcellspark vid Säve flygplats i Göteborg. Parken får namnet Nya Solevi efter en tävling där 1 135 kreativa förslag skickats in.

– Det var ett svettigt jobb för juryn men till slut var vi alla överens om att Nya Solevi var det bästa förslaget. Namnet anknyter på ett lagom göteborgskt sätt till diskussionerna om nya och gamla Ullevi men beskriver också vad det handlar om, nämligen förnybar energi från solen, säger Alf Engqvist, VD på Göteborg Energi.

Förutom Alf Engqvist har juryn bestått av Sernekes VD Ola Serneke, Elisabeth Undén, ordförande i Göteborg Energis styrelse, Hasse Andersson, Sveriges Radio Göteborg och Anette Myrheim, kommunikationsdirektör på Göteborg Energi. Det vinnande namnförslaget har skickats in av Per Frykebrant som vinner solel från fyra paneler i parken.

Vid fredagens invigning medverkade också Björn Sjöström, VD på Varberg Energi som överlämnade ett nyinstiftat vandringspris till Göteborg Energi. Anledningen är att Varberg Energis solcellspark Solsidan fram till nu varit Sveriges största. En titel som nu alltså tas över av Göteborg Energi.

– Ett riktigt bra initiativ av Varberg Energi och vi tackar för uppskattningen. Vi hoppas dock att vi snart får lämna priset vidare till någon annan aktör i Sverige som bygger en ännu större park. Det behövs om vi ska klara omställningen till ett förnybart energisystem, säger Alf Engqvist.

Fakta solcellsparken i Säve:
Solcellsparken om 5,5 MW är Sveriges hittills största och byggs på ett 11 hektar stort område, vilket motsvarar lite mindre än 16 fotbollsplaner
Solcellselen som produceras från de 20 000 panelerna kommer att räcka till hushållselen (5 000 kWh) för 1100 villor under ett år.
En del av parken kommer att avsättas för abonnemang av solceller för privatpersoner som vill vara delaktiga i parken. Över 600 personer har hittills anmält intresse.
Marken i Säve ägs och arrenderas ut av Serneke
Svea Solar levererar solcellerna
ABB-teknik ansluter solcellsparken till elnätet

Foto: Göteborg Energi