Nyheter

Preem och Thun Tankers satsar på fler miljöanpassade tankfartyg

Lördagen den 15 december namnger rederiet Thun Tankers det nya, miljöanpassade tankfartyget Thun Evolve i Groningen i Holland. Tankfartyget kommer att långtidsleasas av Preem för leveranser till företagets depåer och kunder i Sverige, Norge och Danmark. Fartyget levereras till Preem i slutet av mars.

Fartyget, som byggs i Nederländerna, är ett välkommet tillskott i rederiets satsning på mer säkra, effektiva och hållbara sjötransporter, med minsta möjliga miljöpåverkan.

– Thun Evolve har byggts med den senaste designen för att möta och överträffa nuvarande och kommande miljöregleringar. Thun Evolve uppfyller höga krav på säkerhet, effektivitet med en mycket låg miljöpåverkan och kan drivas med liquid natural gas (LNG) eller Biogas (LBG), säger Joakim Lund, Chief Commercial Officer på Thun Tankers.

– Våra sjötransporter är en viktig del av Preems verksamhet. Vi är därför mycket nöjda med rederiets senaste tillskott av nya miljöanpassade tankfartyg, som använder sig av den senaste skrovdesignen för förbättrad prestanda, lägre bränsleförbrukning och minskade utsläpp. Det ligger även i linje med Preems högt ställda hållbarhetskrav, säger Fredrik Backman, chef för shippingavdelningen på Preem.

Preems sjötransporter tillämpar även ”just in time”, som innebär att fartygen optimerar och justerar farten för att minimera tiden för ankring vid raffinaderier och hamnar. Detta bidrar till lägre bränsleförbrukning, ökad säkerhet och minsta möjliga miljöpåverkan.

Fakta om fartyget Thun Evolve:
115 meter långt produkttankfartyg på 8 000 dödviktston och med 9350 kubiks lastutrymme
Anpassad för att kunna transportera Preems alla miljöbränslen
Utrustat med dual-fuel maskin som använder naturgas eller biogas som drivmedel
Minskade ljudnivåer både över och under vatten
Byggt enligt den senaste miljöstandarden
Använder senaste skrovdesignen för förbättrad prestanda och minskad bunkerförbrukning.

Foto: Thun Tankers