Nyheter

Mät skogen med din smartphone

Nu kan skogsägare mäta träd med en mobilapp, dessutom med hög exakthet.

– Det är samma teknik som används i Pokemon Go, säger innovatören och entreprenören Johan Ekenstedt, som har tagit fram appen tillsammans med Sveaskog, Sveriges största skogsägare.

Att veta trädens höjd är viktigt för alla som äger och förvaltar skog. Är träden för höga eller låga för att gallra? Vilken virkesvolym har jag? Hur hög är julgranen på torget? Tidigare har skogsägare använt manuella höjdmätare (vinkelmätare + måttband) eller lasermätare för att mäta, men Arboreals smarta innovation Arboreal – Trädhöjd gör jobbet både snabbare, enklare och mer exakt.

Innovationen bygger på samma teknik som succéerna Pokemon Go och Ikeas virtuella möbleringsapp Ikea Place, så kallad Augumented Reality (AR).

– Vi AR-tar tekniken till skogen för första gången i världen. Skog är en väldigt bra miljö att jobba med AR eftersom där finns många kontraster och tydliga strukturer. Vi vet också att skogsägare har ett stort behov att kunna samla in och sortera data digitalt, säger Johan Ekenstedt, som förutom att vara entreprenör även jobbar som teknikspecialist på Sveaskog.

Arboreal Trädhöjd har uppkommit ur ett samarbete med Sveaskog, som ser stora möjligheter att få fram bättre data genom att göra AR-mätningar.

– Bättre data ger bättre prognoser vilket ger oss möjligheter att kunna sälja vad vi har i vårt skogliga lager och ge våra kunder precis det som de vill ha, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef på Sveaskog.

Appen är utvecklad för att mäta träd utomhus som är högre än 3 meter.

– Jag har jämfört appens mätningar med en lasermätare som kostar flera tusen kronor och får lika bra resultat, säger Peder Israelsson, områdesansvarig och som jobbar med skoglig planering på Sveaskogs marker i Norrbotten.

En telefon har man alltid med sig och appen kräver inte fri sikt mot stammen som en lasermätare kräver. Dessutom förklarar den varje delmoment i mätandet.

– Sammantaget blir det nu enklare att mäta än med traditionella instrument, säger Johan Ekenstedt.

Arboreal siktar på att i början av nästa år lansera en applikation som kan mäta alla övriga skogliga uppgifter, men redan nu kan vem som helst pröva att mäta höjden på träd i AR. De behöver bara ladda ner Arboreal Trädhöjd från appstore.

Foto: Sveaskog