Nyheter

Södra Cell Värö säkrar tillgänglighet på torkmaskinen

På massabruket Södra Cell Värö är tillståndskontroll en väl inarbetad och framgångsrik del av det förebyggande underhållet. Nu gör man ytterligare investeringar i övervakningssystem och väljer det högpresterande och mycket flexibla onlinesystemet Intellinova Parallel EN för att maximera tillgängligheten på torkmaskinen.

Med sexton parallellmätande vibrationskanaler och omfattande funktionalitet för att tillmötesgå behoven för en mängd applikationer och mätkonfigurationer är Intellinova Parallel EN ett högeffektivt system. Högkvalitativa konditionsdata med HD-teknologi gör Intellinova Parallel EN idealiskt för integration i Industri 4.0, där datakvaliteten har stor betydelse för precisionssäkra analyser och tillförlitliga beslutsunderlag.

Torkmaskinens vira-, press- och torkpartier kommer att bestyckas med sammanlagt 161 givare av modellen DuoTech, som kombinerar de båda patenterade mätmetoderna SPM HD och HD ENV. Mätvärdena analyseras i analysmjukvaran Condmaster Ruby 2019, där tydlig och överskådlig grafik över maskinen gör det enkelt att identifiera vilken maskindel som larmar för höga mätvärden. Med hjälp av det standardiserade gränssnittet REST API eller via OPC UA kan mätdata hämtas från Condmaster till ett överordnat kontrollsystem och/eller Industri 4.0-system.

Onlinesystemet kommer att installeras löpande under 2019 i samarbete mellan SPM och Södra Cell.

Andreas Lindblom, Underhållschef Mek, säger i en kommentar till investeringen:

– Vi fortsätter att investera i utrustning från SPM så att vi kan öka fabrikens tillgänglighet genom att undvika att lagerfel tillåts utvecklas till haverier.

Massabruket har sedan tidigare onlinesystem från SPM installerat på bland annat tvättpressar, mesaugn och delar av kokeriet, samt använder handinstrumentet Leonova Diamond för ronderingsmätning. Även det intilliggande sågverket Södra Wood Värö har investerat i Intellinova Parallel EN för övervakning av kritiska maskiner i timmersortering, såglinje och efterbehandling.

Bild:
Massafabriken Södra Cell Värö.
Foto: Södra/Per Pixel Petersson