Nyheter

Präglingsmästare skapade årets greeting card

Årets greeting card från Iggesund Paperboard har designats av den taiwanesiske designern Kevin Chen som är specialiserad på prägling och folieprägling. Idén bakom kortetspänner från de skandinaviska skogarna, symboliserade av skogen konung älgen, till en jordglob som representerar den globala tillgängligheten för Iggesund Paperboards spetsprodukt Invercote på.

Älgen på kortets framsida är en mycket djup och detaljerad blindprägling i flera nivåer. Jordgloben är en kombination av blidprägling och folieprägling i silver. Kortet är i flera delar, gjort på Invercote Duo 610 g/m2 och Invercote Creato 300 g/m2. Just Invercote Duo är en av Kevin Chens favoriter för prägling.

– Prägling ställer hårda krav på kartongen – den fysiska påfrestningen och den temperaturhöjning som uppstår i mötet mellan kartongen och verktyget, samtidigt som den ska klara av att återge fina detaljer. Invercote Duos styrkeegenskaper och fysiska hållbarhet (durability) är i mitt tycke idealiska för prägling.

Hemligheten bakom Invercotes styrkeegenskaper är att kartongen är uppbyggd i tre lager där fibersammansättningen kan varieras och därmed styra de fysiska egenskaperna.

Kevin Chens inriktning på prägling inspirerades tidigt av reliefkonst som han såg på institutioner som British Museum och Louvren. När han senare inledde sin grafiska karriär med att formge bröllopskort använde han tekniken för att förhöja mottagarens upplevelse av korten. En annan inspirationskälla har varit Guiseppe Castiglione, en italiensk jesuit som kom som missionär till Kina på 1600-talet, som också målade.

– I hans verk finner jag en smakfull sammansmältning av de europeiska och kinesiska konsttraditionerna som varit en stor inspirationskälla för mig, fortsätter han.

Kevin började med att producera bröllopskort i början av 80-talet. Efterhand har hans företag också kommit att producera förpackningar av företagspresenter för företag som Toyota, Ferrero Rocher, 7-eleven och Pernod Ricard. Tidigare hade hans företag ambitionen att ta hand om så många delar som möjligt av produktionskedjan, idag lejer man ut alla produktionsmoment förutom prägling och folieprägling som man vill ha fullständig kontroll över.

Kevin är 51 år, bor och verkar i Taipei, Taiwan, tillsammans med fru och en tonårig son. Han springer 10 km före frukost varje dag, och tillsammans med hustrun tar han alla tillfällen att delta i maraton- eller cykellopp.

Att Invercote blivit hans favoritkartong beror dock inte bara på styrkeegenskaperna, utan också på ytan.

-Den tillför en gracil och sofistikerad känsla till mina arbeten. Med den ytan kan även enkla präglingar få en oöverträffad elegans, slutar Kevin Chen.

Foto: Rolf Lavergren