Nyheter

Svenska Fabric Forest tillkännager ett nytt pappersbaserat tyg

Den mest unika klänningen på Nobelbanketten – en klänning tillverkad helt av svenskt papper.Ett Svenskt företag utvecklar en ny, innovativ och hållbar metod för framställning av tyg. Ny produktionsteknik gör att skogs- och textilindustrin kan ersätta fossila produkter med förnybara produkter.
Andrea Montano Montes, en marskalk på 2018 års Nobelbankett kommer bära en klänning som helt och hållet består av svenskt papper. Det unika tyg som klänningen producerats av är resultatet av en ny och innovativ produktionsteknik som använder sig av förnybara råvaror för att tillverka ett bättre och mer miljövänligt tyg.

Fabric Forest, som är en del av Svensk Konstsilke AB (SKS), tillkännagav idag att man tillverkat en klänning till årets Nobelbankett av ett tyg som helt och hållet producerats av svenskt papper. Klänningen, designad av Karolina Nilsson och kommer bäras av Andrea Montano Montes, en marskalk på banketten och toxikologistudent vid Karolinska Institutet, är gjord av ett revolutionerande nytt tyg, producerat av svenskt papper från svenska skogar. Detta nya tillvägagångssätt för textiltillverkning angriper ett av de mest utmanande miljöproblemen i vår tid – miljöpåverkan från den ständigt ökande textil- och tygindustrin.

I genomsnitt krävs nästan 10 000 liter vatten för att producera ett kilo bomullstyg. Bara i Indien där mer än 100 miljoner människor inte har tillgång till säkert vatten, använder bomullsproduktionen tillräckligt med vatten för att leverera 85% av landets folk med 100 liter vatten varje dag i ett år. Bomullsproduktionen förorenar också med insektsmedel och bekämpningsmedel vilket skadar både den omgivande jorden och de människor som lever på, och av den.

Bomullsindustrin är långt ifrån den enda miljöskurken inom textilproduktion, säger Urban Olsson, VD för SKS, Syntetfibrer exempelvis, är till och med ännu värre. Växande träd, å andra sidan, använder bara naturlig nederbörd och bidrar till att rädda miljön, inte förstöra den.

Fibrer från träd används redan för att tillverka tyger som viskos, men tillverkningsprocessen är extremt förorenande och skadlig för miljön. “Vårt mål”, säger Olsson, “var att skapa ett hållbart och miljövänligare tyg som skulle kunna användas inom textil-, heminrednings- och modeindustrin.”

Sverige är världens näst största exportör av massa, papper och sågade träprodukter. Att hitta lokala, hållbara användningsområden för industrins förnybara och återvinningsbara råmaterial är naturligtvis en ”win-win” – både för den svenska ekonomin och för hela världen, fortsätter Olsson. Fabric Forests nya produktionsteknik ger den svenska skogs- och textilindustrin en unik möjlighet att ersätta fossila produkter med förnybara energikällor – och minska utsläppen av växthusgaser och mildra klimatförändringen i processen.

Detta nya tyg är det färdiga resultatet av ett tvärvetenskapligt projekt tillsammans med Ahlstrom-Munksjö,

Sjuhäradsbygdens Färgeri AB, Nordic-Paper, Textilhögskolan i Borås och SmartTextiles, som alla bidragit med kompetens till projektet. Klänningen designades och syddes av Karolina Nilsson och är ackompanjerad av ett halssmycke i trä formgett av Lena Olson.