Nyheter

Ringhals reaktor 2 i full produktion efter allra sista servicestoppet

Ringhals 2 har återstartat sina turbiner och elproduktionen startade efter en dryg månad i revision. Lagom till att Sverige tänder sina adventsstjärnor inleds det sista året i drift för R2 som stänger den 31 december 2019. Vattenfalls samtliga reaktorer är nu i drift inför vintersäsongen.

Med Ringhals 2 åter i produktion är Vattenfalls samtliga sju reaktorer i Ringhals och Forsmark i drift och redo för vintersäsongen, då efterfrågan på el är som högst. Årsproduktionen från R2 motsvarar förbrukningen i en stad av Göteborgs storlek och Vattenfalls kärnkraft som helhet står för omkring en dryg tredjedel av elproduktionen i Sverige.

– Det är en speciell återstart, den inleder det allra sista driftåret innan Ringhals 2 går i pension efter 44 år i Vattenfalls och samhällets tjänst. Framåt fokuserar vi på säker och stabil drift av alla våra reaktorer och vi planerar för långtidsdrift för Ringhals 3 och 4 och våra tre anläggningar i Forsmark, säger Björn Linde, VD Ringhals och Forsmark.

– Våra kärnkraftverk är moderna och rustade för att kunna bidra till Vattenfalls i princip fossilfria produktion långt in på 2040-talet, säger Björn Linde.

Årets revisioner har genomförts enligt plan och större investeringar har gjorts bland annat i nya transformatorer till några av generatorerna i Forsmark och Ringhals. Vattenfalls kärnkraft planerar för full tillgänglighet hela vintern precis som den förra då Ringhals och Forsmark i praktiken hade full tillgänglighet. Från november till mars låg den på höga 98,2 procent.

Foto: Vattenfall