Nyheter

Nu är solkraft billigare än kolkraft

Nu har utvecklingen inom vind- och solenergi sprungit ifrån  kol och gas när det gäller kostnaderna. Men det finns fortfarande problem att lösa: Lagringen av energin , skriver SvD Näringsliv.

Vi använder som mest el under perioder då det blåser som minst och solen inte lyser. Idag kan den ojämna produktionen vägas upp med vattenkraft. Men i andra länder måste manh idag kompensera det med gas- och kolkraft när den inte blåser och solen inte lyser.

Nu arbetar man med experiment som visar att det kan lösas. Enligt investmentbanken Lazard har priset för solenergi sjunkit med 90% på tio år. Det innebär att t.ex. solenergin för första gången är betydligt billigare än den smutsiga kolkraften.

Bloomberg New Energy Finance konstaterar i en analys:

Det är inte länge sedan kol var kungen. I Indien kostar el från sol och vind nu hälften av el från nya kolkraftverk”.