Nyheter

Nya Strenx 1100 Plus för enastående svetsnings- och bockningsresultat

SSAB har lanserat det nya materialet Strenx® 1100 Plus, som är ett varmvalsat, höghållfast stål med unika egenskaper för svetsning och som ger enastående svetsnings- och bockningsresultat. Utvecklingen mot starkare svetsfogar bidrar till lättare men starkare utrustning med ökad prestanda inom lyft- och transportsektorerna.

SSAB ställde ut på Bauma China 2018, ett asiatiskt måste-evenemang för byggnads- och gruvsektorn, som ägde rum den 27–30 november 2018 på Shanghai New International Expo Centre. Som världsledande inom specialstål visar SSAB upp sina innovationer i höghållfast stålteknologi genom att lansera Strenx® 1100 Plus.

Strenx® 1100 Plus ingår i 1100 MPa-sortimentet av Strenx® konstruktionsstål. Det är ett nytt varmvalsat, höghållfast stål med unika egenskaper för svetsning som ger enastående svetsnings- och bockningsresultat.

Svagare svetsar praktiskt taget eliminerade
Svetsfogarna är i allmänhet den svaga länken hos de mer avancerade sorterna av konstruktionsstål. Men Strenx® 1100 Plus eliminerar praktiskt taget dessa svagheter eftersom hållfastheten, förlängningen och slagsegheten i det svetsade området uppfyller minimigarantierna för basmaterialet. Den optimala kombinationen av hållfasthet och seghet i det svetsade och värmepåverkade området är en stor fördel för konstruktionsprocessen: dimensioneringen kan baseras på samma statiska minimihållfasthet för hela applikationen, beroende på de aktuella dimensioneringsreglerna.

– Vi är mycket glada över att kunna presentera Strenx 1100 Plus för den snabbväxande APAC-regionen, säger Magnus Carlsson, Strenx® product manager på SSAB.

– Bauma China är den internationella debuten för den här produkten, som vi tror är helt oslagbar på marknaden idag för alla högpresterande tillämpningar som kan dra nytta av matchande hållfasthet i svetsfogarna. Vi ser fram emot att fortsätta betjäna snabbt växande marknader inom avancerad design och teknik, såsom Kina och andra länder i Asien, och att tillämpa SSABs innovativa stålteknologi på de utmaningar som lyft- och transportsektorerna står inför.

Nå högre och längre med Strenx® konstruktionsstål
Strenx 1100® Plus är perfekt för lyftanordningar som kranar, samt lättare transportlösningar och avancerade konstruktioner som kräver matchande hållfasthet i svetsfogarna. Svetsen har faktiskt högre hållfasthet än basmaterialet Strenx® 1100. Det resulterar i kranar som når högre, släpvagnar som tar mer nyttolast och lastbilar som använder mindre bränsle och släpper ut mindre koldioxid.

Strenx® 1100 Plus – fördelar i verkstaden
Ett ovanligt rent stål och en exakt kontrollerad tillverkningsprocess innebär genomgående hög kvalitet och förutsägbara resultat
Garanterad planhet, tjocklek, bockbarhet
Mycket låga inre spänningar
Snäva toleranser
Svetsning kan göras vid rumstemperatur (baserat på CTS-tester enligt ISO 17642-2:2005)
Optimal kombination av hållfasthet och seghet i det svetsade området och den värmepåverkade zonen

Foto: SSAB