Nyheter

Ikea satsar på att hjälpa miljoner kunder bli oberoende av energibolagen

– Vi vill bli det första globala solföretaget, säger Håkan Nordkvist, ansvarig för hållbara innovationer i en intervju i Dagens Industri.

Idag kan Ikea erbjuda solpaneler i sex länder och till 2025 ska det finnas på Ikeas 30 marknader.

– Vi går aldrig in på en marknad utan att ha bästa pris. Nu rullar vi ut solaffären och finns snart i sju länder, fortsätter Håkan Nordkvist.

Vi utforskar möjligheterna att bygga ut energiaffären. Det handlar om att hjälpa våra kunder att producera egen energi, balansera med batterier, men det kan också handla om att hjälpa dem på andra sätt inom energiområdet, säger Håkan Nordkvist.

När Ikea gjorde ett test i Storbrittanien fick man in intresseanmälningar från 50.000 kunder som var intresserade av att byta till förnybar el. Sedan förhandlade möbeljätten kontrakt å deras vägnar.

I slutänden bytte 5.000 kunder leverantör och sparade i snitt 235 pund per år (motsvarande drygt 2.700 kronor) och 87 procent gick ifrån fossilbaserad el. Med väldigt små medel kunde vi göra en reell skillnad. Men en full palett av energilösningar kan vi göra väldigt mycket mer, säger Håkan Nordkvist.

En studie som Ikea gjort visar att hela 85 procent av Ikeas kunder vill göra klimatnytta i vardagen. Nu säljer Ikea solpaneler i Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Schweiz, Polen och Tyskland.