Nyheter

Svenska Skogsplantor miljonsatsar i Vibytorps plantskola

Svenska Skogsplantor har under 2018 investerat närmare 21 miljoner kronor i plantskolan i Vibytorp utanför Hallsberg. Detta för att minska klimatpåverkan och samtidigt öka produktionsvolymen från 15 till 21 miljoner plantor årligen.

– Vi ser en ökad efterfrågan och möjligheter i ny teknik för effektivare produktion. Plantodling idag är en högteknologisk verksamhet och vi måste ligga i framkant för att kunna fortsätta erbjuda en konkurrenskraftig produkt, säger Roger Johansson affärsområdeschef vid Svenska Skogsplantor.

Under våren har en utökad yta för odling på en hektar anlagts, en så kallad frilandsyta, på plantskolans södra sida. Frilandsytan är utrustad med tre stycken automatiserade bevattningsramper.

De befintliga växthusen har också fått ny värmekälla med hjälp av biobränsle. Oljan som tidigare använts ersätts nu av fossilfritt bränsle i form av träpellets från närområdet. Det är en investering som innebär minskade koldioxidutsläpp med mer än 90%.

Slutligen har produktionslinjen fått en helt ny och automatiserad packlinje med nya komponenter för såväl packning och palletering som för kruktvätt.

– Det är drygt knappt tio miljoner kronor som investeras i packlinjen, vilket innebär att den nu är helt automatiserad och har en betydligt närmare 50% högre produktionskapacitet än tidigare. Jag skulle vilja påstå att vi har nu har nordens modernaste produktionslinje vad gällerför skogsplantskolorskogsplantor, säger Roger Johansson.

För att uppmärksamma satsningarna i plantskolan invigdes den nya linjen officiellt måndag 3 december med besök av bland andra Landshövding Maria Larsson, representanter från Hallsbergs kommunledning, Sveaskogs VD Per-Olof Wedin och leverantörer.

Om Svenska Skogsplantor:
Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog. Svenska Skogsplantor är Sveriges största och ledande leverantör av skogsfröer, skogsplantor och skogsföryngringar. Kunderna utgör stora delar av skogsnäringen i Sverige, och även skogsägare i Finland och Norge. Svenska Skogsplantor omsätter runt 325 mkr.

Om Vibytorps plantskola:
Plantskolan i Vibytorp är en av 6 stycken plantskolor över hela landet som drivs av Svenska Skogsplantor. I plantskolan används mikroplantsteknik som medför effektiv användning av odlingsytan. I Vibytorp odlas gran och tall som täckrotsplantor i kruksystem av typen Swepot Air 90.

Foto: Svenska Skogsplantor