Nyheter

Siemens levererar flytande kraftverk med två gasturbiner

Siemens och den marina grenen av ST Engineering i Singapore har gemensamt fått en order på ett flytande kraftverk innehållande två gasturbiner av typen SGT-800 med tillverkning i Finspång och Trollhättan och en ångturbin av typen SST-600 med tillverkning i Tyskland.

Kund är Seaboard Corporations dotterbolag Transcontinental Capital Corporation (Bermuda) Ltd., en oberoende kraftproducent med verksamhet i Dominikanska Republiken. Det flytande kraftverket Estrella del Mar III blir företagets tredje för elgenerering, men det första baserat på turbinteknik och kombicykelutförande.

Gas- och ångturbinerna i så kallat single lift-utförande har anpassats för flytande tillämpning och kommer att installeras på en pråm som byggs av ST Engineering i Singapore. Det flytande kraftverket kommer att levereras till kunden i ett nyckelfärdigt utförande färdigt att anslutas, ett s k ”plug and play-koncept”. Siemens levererar även en innovativ batterilösning kallad SIESTART. Batteriutrustningen används som extra effektreserv i händelse av nätstörning, vilket optimerar kraftanläggningens tillgänglighet och verkningsgrad.

Siemens flytande kraftverkskoncept, som går under benämningen SeaFloat, består av beprövad och tillförlitlig utrustning vilken har anpassats för installation på flytande anordningar. Det nyckelfärdiga SeaFloat-konceptet ger kunden en kostnadseffektiv lösning med hög verkningsgrad och låg miljöpåverkan baserad på samma beprövade teknik som ett landbaserat kraftverk.

– Vår vision inom Siemens är en framtid där alla har tillgång till prisvärd, ren energi. Det är en tuff utmaning men en nödvändighet i ljuset av de rådande klimatförändringarna och behovet av el från en ökande befolkning. Genom SeaFloat-konceptet kombinerar vi vår toppmoderna gasturbinteknik med den rörlighet och flexibilitet som krävs av den nuvarande och framtida energimarknaden, säger Hans Holmström, VD Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång.

Det flytande kraftverket Estrella del Mar III, med en kapacitet på 145 megawatt (MW), ska eldas med naturgas och kommer att ersätta kundens äldre gas- och tungoljeeldade pråmkraftverk i huvudstaden Santo Domingo för att leverera el till öns stamnät. Med begränsade möjligheter att bygga på land och sina postiva erfarenheter av pråmbaserade lösningar sedan tidigare föll valet på SeaFloat tillsammans med SIESTART vilket ger högre lönsamhet och lägre miljöbelastning.

SeaFloat-konceptet är framtaget för flera av Siemens gasturbiner. Det flytande konceptet ger installationsfördelar i de fall där lokala omständigheter gör det svårt eller riskfyllt att bygga konventionella landbaserade kraftanläggningar, till exempel på avlägsna platser, öar eller strandnära industriområden. Vanliga användningsområden för flytande kraftverk är huvudsakligen för leverans av baslast i länder där man önskar en snabb utbyggnad av högeffektiv, miljömässigt hållbar kraftproduktion, men även för leverans av reservkraft vid höglast eller elavbrott, samt för leverans av nödkraft vid humaniära katastrofer.

Foto: Siemens