Nyheter

Stora prisskillnader i Norden

Senaste veckan gick spotpriset åter upp på över € 50/MWh en prisnivå vi även såg i somras. Det här skriver LOS Energy.

I tisdags steg spotpriset till över € 60/MWh, men det var i måndags vi såg de högsta timpriserna. Mellan klockan 17 och 18 i måndags kväll såg vi priser på över € 100/MWh på flera håll i Norden. Priserna i Norden var tudelade; områdena i väst och nord fick endast halva priset jämfört med områdena i öst och söder. En fullständig koppling mot det tyska spotpriset ledde till att priset gick till hela 105,02 €/MWh under denna timme.

Allmän prisuppgång
Utan särskilt mycket nederbörd eller vind har inflytandet från de europeiska priserna varit betydande under den gångna veckan. Samtidigt gick även de europeiska priserna upp senaste veckan, på grund av högre pris på kol, gas och koldioxidkvoter. Kol- och gaspriset har på sistone haft en jämnt fallande kurva, men just den senaste veckan har nedgången bromsat in och priset korrigerats upp igen.

Koldioxidpriset lever som vanligt sitt eget liv, mycket beroende på rykten om Brexit-förhandlingarna. Den 11 december ska det avgöras politiskt om Storbritannien ska godkänna det framförhandlade utträdesavtalet från EU. Om det inte blir något avtal, kommer en ”hård Brexit” att kunna frigöra stora mängder med utsläppsrätter som kan dumpas på marknaden. Det kan betyda ännu större volatilitet och prispress nedåt.

Väderändring
Det verkar som att vi lägger den kalla, torra och vindfattiga perioden bakom oss, i alla fall ett tag. Meteorologerna spår mildare temperaturer, rikligt med nederbörd och mycket vind framöver. Det har marknaden redan prisat in genom att nästa veckas spotpriser är mycket lägre än denna vecka.