Nyheter

Stena Recycling är storbolagschefernas favorit inom hållbarhet

Avfalls- och återvinningsföretaget Stena Recycling är det företag som anses vara bäst på hållbarhetsarbete enligt beslutsfattare på Sveriges största bolag. Det Göteborgsbaserade företaget går från plats elva till förstaplatsen i studien Sustainable Brand Index B2B som har släppts för andra året.

Ett ökat fokus på hållbarhet i näringslivet kombinerat med att avfall ses som en resurs i omställningen till cirkulär ekonomi är viktiga orsaker till vinsten enligt Erik Elvingsson Hedén, grundare av Sustainable Brand Index.

– Avfall är en het fråga idag, inte minst politiskt. Att befinna sig i den branschen är därför positivt för varumärket. Med bakgrund i detta har Stena Recycling också varit duktiga på att driva arbetet med plast och hållbar återvinning, säger Erik Elvingsson Hedén.

Bland övriga toppföretag i studien återfinns flera skogs- och pappersföretag. Stora Enso kommer på plats två i studien medan SCA placerar sig som fyra. Även BillerudKorsnäs presterar bra men hamnar en bit längre ned, på elfte plats.

Sustainable Brand Index är Nordens största studie om hållbarhet och har genomförts sedan 2011 bland konsumenter och sedan 2017 bland beslutsfattare. Målgruppen är exekutiva beslutsfattare med inköpsansvar på storföretag med över 500 miljoner kronor i omsättning. Studien genomfördes under september-november 2018. Totalt intervjuades 1000 beslutsfattare om 103 företags miljö- och sociala ansvarstagande, hur hållbarhet påverkar inköpsbesluten och hur de prioriterar hållbarhet internt.

Foto: Stena Recycling