Nyheter

Teknikcenter i Wien lägger order på Paranssystem

Teknikcentret, Technology Centre Seestadt, i Wien, Österrike har lagt en order på Paranssystem. Systemet kommer användas för att skapa ett solbelyst atrium i entrén i en av huvudbyggnaderna. Ordervärdet uppgår till cirka 820000 kronor.

Teknikcentret i Wien förespråkar modern arkitektur och öppna ytor. Medvetenheten är stor kring att trevliga kontorsytor skapas med dagsljus. Utmaningen för denna moderna byggnad är att tak och väggar till stor del täcks av solceller, vilket omöjliggör soljusinsläpp via fönster i vissa delar av byggnaden. Mitt inne i centret har det skapats ett atrium och istället för att man på ett traditionellt sätt förser lokalen med ljusinsläpp från ett öppet tak eller takfönster så får det insläpp av naturligt ljus via Paranssystemet.

I installationen kommer ljuset alternera mellan det artificiella ljuset och Parans naturliga soljus tre våningar ner. Från innertaket är det 15 meter ner till entréplan där hyresgästerna kommer att välkomnas av ett starkt solljus (1000 lux) tack vare Paranssystemet. Parans har arbetat tillsammans med arkitektbyrån ATP sedan ett år tillbaka för att skapa denna innovativa lösning. Installationen planeras till våren 2019.

– Installationen kommer att bli ett fantastiskt inspirerande exempel på hur ett ”himmelsljus” kan skapas utan vanliga fönster, säger Anders Koritz, VD på Parans.

– Vi upplever att arkitekter, ljusdesigners och fastighetsägare ser det som mer och mer attraktivt att skapa lösningar med naturligt ljus utan att fönster behöver användas. Det är ingen som vill, eller bör, göra avkall på det naturliga ljusinsläppet samtidigt kan det finnas arkitektoriska begränsningar för att släppa in det naturliga ljuset via fönster. Genom Parans lösning kan det naturliga ljuset få flöda i atriumet, fast det denna gång kommer genom en fiberoptisk kabel.

Bild: ATP Architekten Ingenieuren