Nyheter

Anders Ferbe: Kompetensbristen akut i vissa branscher

Kompetenskrisen är akut i flera branscher och det börjar bli riktig bråttom att lösa den, menar krönikören Anders Ferbe, Ordförande för Valideringsdelegationen och tidigare förbundsordförande för IF Metall. Han presenterar tre nycklar för att komma till bukt med problemen.

Det pågår en snabb och till stora delar digitalt driven strukturomvandling. I stort sett berörs alla branscher och individer. Följden blir att jobb, företag och verksamheter försvinner. Men också att det växer fram nya jobb och företag, vilket kräver andra kunskaper. Redan nu är kompetensbristen akut i flera branscher. Om inget görs halkar vi efter vår omvärld, skriver Anders Ferbe vidare.

För att få kraft och struktur i det livslånga lärandet behöver därför kommande regering pröva möjligheten att skapa ett nationellt sammanhållet och väl fungerande utbildningssystem för vuxna lärande.

Anders Ferbe tar i sin krönika i Arbetsmarknadsnytt upp tre nycklar:

  1. Alla olika delar av utbildningsutbudet och dess komponenter binds samman under en hatt. Ledordet blir framtidens kompetensförsörjning med utbildningar som är flexibla i sak, tid och rum. Utgångspunkten för alla dessa utbildningar för vuxna ska vara arbetsmarknadens framtida kompetensbehov.
  2. I utbildningsutbudet bör det ingå ett nationellt sammanhållet valideringssystem som synliggör vuxnas kunskap och kompetenser. Detta verktyg underlättar kompetensutveckling på arbetsplatserna, liksom möjligheten att tillgodoräkna sig informellt lärande inför kommande studier på exempelvis universitet och högskolor.
  3. Kompetensutveckling på arbetsplatserna är den tredje nyckeln som bör stödjas via någon form av statlig medfinansiering. Detta skulle sannolikt också stimulera arbetsmarknadens parter till reella förhandlingar om avtal som stärker individernas egen drivkraft för livslångt lärande.