Nyheter

Stigande skogsmarkspriser i Norrbotten

Priserna för skogsfastigheter ligger på höga nivåer i hela landet. Trenden är densamma för virkesmarknaden, där virke säljs till rekordpriser. Störst procentuella ökning av skogsmarkspriserna har vi i norra Sverige, visar Skogssällskapets Skogsindex®.

Prisutvecklingen på skogsfastigheter har de senaste tre åren legat på en avvaktande nivå i Norrbotten, men nu stiger priserna i regionen.

– Vi ser en uppgång för både fastighetspriserna och virkespriserna i Norrbotten, berättar Eivor Mettävainio, fastighetsexpert och affärschef för Skogssällskapet i norra Sverige.

I mellersta och södra Sverige har utvecklingen länge varit positiv, och trenden fortsätter i samma riktning, men nu även i norra Sverige.

– I våras förutspådde vi en prisökning på skogsmark i Norrbotten, och den har nu kommit, säger Eivor Mettävainio.

Det är också i Norrland som den största procentuella prisökningen på skogsmark har skett, jämfört med Skogssällskapets Skogsindex från våren 2018.

– Samtidigt har avkastningsvärdet, tack vare de höga virkespriserna, stigit ännu mer. Så skog är fortfarande en bra affär i Norrbotten.

Efterfrågan på virke är hög och producenter av trävaror och massa- och pappersprodukter har en stark marknad i ryggen. Det låga ränteläget och högkonjunkturen är viktiga orsaker, men en framtidstro och optimism i branschen kan vara en annan viktig faktor när det talas allt mer om nanoteknik, biokompositer och energiproduktion från skogen.

– Vi ser stora investeringar i skogsindustrin – inte minst här i norra Sverige, och det är klart att det skapar en större tillförsikt för skogsindustrins och skogsbranschens framtid, säger Eivor Mettävainio.