Nyheter

norelem tar tekniksprång med kundanpassade gasfjädrar i rostfritt stål

Globala tillverkaren och leverantören av standardkomponenter, norelem, har utökat sitt sortiment av gasfjädrar med ett nytt tillägg av rostfritt stål. De korrosionsbeständiga komponenterna är, utöver andra branscher, speciellt lämpade för livsmedelsproduktion.

Gasfjädrar används i stor utsträckning inom olika branscher. Deras huvudsyfte är att styra rörelsen och bromsningen av massor med minimal ansträngning – till exempel med öppning, stängning och justering av lock, luckor eller huvar.

För att minimera risken för korrosionsrelaterad förorening använder gasfjädrar kolvstänger gjorda av 1.4305 graderat rostfritt stål och tryckröret från 1.4301 graderat rostfritt stål.
Oljan i gasfjäderns cylinder är också förenlig med FDA regulation 21 CFR 178.3570 (smörjmedel med tillfällig matkontakt), vilket innebär att de kan användas i livsmedelsindustrin.

– En av världens största kostnader för både samhälle och ekonomi är förorenade livsmedel, med stora konsekvenser såsom matförgiftning och produktåterkallelser. För livsmedelsproducenter är kompromisser om maskinsäkerhet inte förhandlingsbart, säger Marcus Schneck, VD för norelem.

– Vi strävar efter att hjälpa livsmedels producenterna att vara så säkra som möjligt. Vårt nya sortiment av rostfria gasfjädrar använder inte bara olja som är testad och säker, utan de är även korrosionsbeständiga för att förhindra metallförorening.

De nya komponenterna är underhållsfria under hela livslängden. De är lämpliga för driftstemperaturer mellan -20 ° C och + 80 ° C, vilket gör dem mycket mångsidiga för andra teknik- och tillverkningsindustrier.

Dessutom är fjädrarna anpassningsbara. De kan fyllas enligt specifikation till önskat gastryck och levereras installationsfärdiga. Vid behov kan förlängningskraften minskas genom en integrerad påfyllningsventil.

Standardutbudet av gasfjädrar finns med kolvstångsdiametrar på 6 mm till 14 mm och en rörelse på 40 mm till 400 mm. För att underlätta installationen har de gängor i båda ändar, med många anslutnings- och monteringselement tillgängliga i rostfritt stål som gör att gasfjädrarna är universellt tillämpliga.