Nyheter

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från de inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Träd angripna av granbarkborre i Götaland. Foto: Mats Carlén, Skogsstyrelsen

– Skogsägare i de berörda områdena behöver nu vara på tårna. Det gäller att ha koll på var angreppen finns och sedan kontakta sina ombud för att kunna avverka och få ut de angripna träden så fort som möjligt och därmed begränsa spridningen, säger Mats Carlén, regional skadesamordnare för Region Syd på Skogsstyrelsen.

Den varma och torra sommaren gynnade utbredningen av granbarkborren. Torkan gjorde granen mer mottaglig och granbarkborren trivs i värmen. Redan i augusti i år gjordes bedömningen att angreppen var de mest omfattande sedan åren efter stormen Gudrun 2005.

För att få en bättre uppfattning om hur stora skadorna är har både Skogsstyrelsen och Södra skogsägarna gjort inventeringar på nästan 500 referensfastigheter i regionen från Östergötland och Västra Götaland i norr till Skåne i Söder (Gotland ingår inte). Inventeringarna gjordes under första halvan av november och en samlad bedömning av resultaten från dem indikerar att omkring 2,5 miljoner kubikmeter är angripet, sannolikt mer. Angreppet efter stormen Gudrun låg på 1,5 miljoner kubikmeter under det första året.

Störst koncentration av angrepp finns i Östra delarna, främst Kalmar och Blekinge men även på småländska höglandet i Jönköpings län, i Kronoberg och delar av Skaraborg.

– Den här omfattningen har vi inte sett tidigare och läget är allvarligt. Men vi har en plan och en samordning tillsammans med skogsbruket för att möta det här, säger Mats Carlén.

Med dagens virkespriser motsvarar värdet på den angripna skogen drygt 1 miljard kronor. Förlusterna för skogsbruket kommer dock att kunna begränsas då de angripna träden fortfarande kan säljas till skogsindustrin även om marknadsvärdet för den skadade skogen då blir lägre.

Mycket tyder på att angreppen är omfattande även längre norrut, till exempel i Värmland, Närke och Sörmland men också längre norrut finns kända angrepp.

Uppskattad mängd kubikmeter angripen skog per län (Skogsstyrelsens inventering)

Halland: 42 000
Jönköping: 518 000
Västra Götaland: 252 000
Blekinge: 191 000
Skåne: 113 000
Kronoberg: 408 000
Kalmar: 553 000
Östergötland: 267 000

Totalsumman i Skogsstyrelsens inventering för Götaland är 2,3 miljoner kubikmeter. Sammantaget med den inventering som Södra gjort görs bedömningen att det handlar om minst 2,5 miljoner kubikmeter.

Kubikmeter skadade träd i snitt per hektar granskog:
Halland: 0,28
Jönköping: 1,7
Västra Götaland: 0,43
Blekinge: 1,89
Skåne: 0,81
Kronoberg: 1,34
Kalmar: 2,39
Östergötland: 1,4
Hela Region Syd: 1,17

Siffrorna är i skogskubikmeter (m3sk) som innefattar stam och topp på trädet men inte grenar, stubbar eller rötter.

På bilden:
Träd angripna av granbarkborre i Götaland.
Foto: Mats Carlén, Skogsstyrelsen