Nyheter

Riksgäldens Hans Lindblad till hårt angrepp mot SKB: ”Ett särintresse och en lobbyindustri”

Hans Lindblad, generaldirektör på Riksgälden riktar skarp kritik mot kärnkraftsindustrin. Detta efter att Svensk Kärnbränslehantering skickat brev till regeringen där man avfärdar Riksgäldens planer på att granska branschen.

– Jag har sett mycket – men det här tar nästan priset, säger en ilsken Hans Lindblad på Riksgälden till SvD Näringsliv.

Han har kallat kärnkraftsindustrin för ett möte.

Bakgrunden är Riksgäldens nya uppdrag f.r.o.m. september – att granska kärnkraftsindustrins analyser av hur mycket det kommer att kosta när kärnkraften i framtiden ska avvecklas och när man ska gräva ner radioaktivt bränsle. Det är ett enormt projekt med en prislapp på runt 100 miljarder kronor.

Men denna granskning uppskattas inte av kärnkraftsindustrin. I ett brev till regeringen skriver man att Riksgäldens kostnadsuppskattning är orimlig. Riksgäldens estimat ligger runt 40 miljoner per år. En ordentlig ökning jämfört med tidigare år.

Nu reagerar Hans Lindblad kraftigt på kärnkraftsindustrins försök att minska Riksgäldens tillsyn i en intervju i SvD Näringsliv:

– Jag finner det djupt provocerande att kärnkraftsindustrin och kärnkraftslobbyn försöker minska våra möjligheter att bedriva tillsyn genom att skriva till regeringen på det här sättet.

Anna Porelius, kommunikationschef på SKB, försvarar skrivelsen till regeringen och menar att när SSM (strålsäkerhetsmyndigheten) hade hand om tillsynen låg den årliga kostnaden på 12 miljoner. Men den ökning som Riksgälden uppskattar är ca.. 300% – något som SKB menar påverkar det stora årliga uttag som görs. Man reagerar även på att Riksgälden kommer avsätta tolv personer för tillsynen, tidigare har det varit åtta.

– Det här är ett särintresse och en lobbyindustri som försöker sko sig på skattebetalarnas pengar. Jag har sett det förr och jag tycker inte om det, fortsätter Hans Lindblad till SvD Näringsliv.