Nyheter

Spektakulärt tungt och stort lyft väntar på bygget av Block 7

På torsdag sker ett spektakulärt tungt och stort lyft vid bygget av Mälarenergis Block 7 i Västerås.

Planeringen för bygget av Block 7 har pågått sedan 2015 och i oktober 2016 tog Mälarenergis styrelse ett enhälligt beslut om att gå vidare med investeringsplanerna. Kommunfullmäktige i Västerås tog i februari 2017 det slutgiltiga och verkställande beslutet om investeringen på 1,7 miljarder kronor och bygget kunde påbörjas.

Nu har bygget pågått en tid och byggnaden rest sig halvvägs i höjd. Anläggningsdelar lyfts nu in i skalet av stålbalkar innan byggnationen går vidare uppåt och taket läggs senare i vinter. Själva bygget ska vara färdigt till sommaren och sedan till hösten 2019 ska anläggningen vara redo för provdrift. I februari 2020 räknar man med att Block 7 tas i reguljär drift.

När den nya anläggningen står färdig år 2020 blir det möjligt för Mälarenergi att fasa ut de sista kolpannorna och en ny era utan kol att ta vid. Block 7 kommer istället använda återvunnet trä som bränsle. Det vill säga träavfall som inte kan återanvändas på annat sätt än som bränsle. Tillsammans med befintliga Block 6 (avfallsbränsle) och panna 5 (biobränsle) kommer Kraftvärmeverket bara använda förnybara och återvunna bränslen från år 2020.

Fotomontage: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB