Nyheter

Restaurangaktör i Göteborg klimatsatsar

Solpaneler på taken till Tredje Långgatans verksamheter, fossilfri fordonsflotta med kick bikes och elbilar och biogas i köken – restaurangaktören Avenyfamiljen i Göteborg tar nu nya steg för utveckla sitt klimatarbete.

– Att arbeta klimatsmart är en förutsättning för att kunna rekrytera och behålla grymma behålla talanger, säger Tobias Hamberg, VD Avenyfamiljen.

Nu tar Avenyfamiljen ett nytt viktigt steg i det viktiga omställningsarbetet för en hållbar framtid. Nästa år monteras solpaneler på taken till fastigheterna på Tredje Långgatan, som hyser flera av Avenyfamiljens restauranger, något som sker i samarbete med Coca-Cola.

– Solpanelerna är nästa logiska steg för oss att ta i hållbarhetsarbetet, säger Tobias Hamberg.

Solpanelerna väntas att ge en hel del energi, som jämförelse motsvarande ungefär den mängd energi som krävs för uppvärmning av knappt femton trerumslägenheter under ett års tid.

Koncernen har i år även bannlyst fossildrivna bilar och till våren byts den sista varubilen till elbil. Därmed är Avenyfamiljens fordonsflotta helt fossilfri, och nyligen införskaffades fem eldrivna så kallade kick bikes, som medarbetarna kan använda för ärenden och möten. Man jobbar även med biogas i köken.

­– Vi vill hela tiden bli bättre på att utveckla vår verksamhet i en hållbar riktning, och då är alla bitar viktiga att se över. Vi vill vara en förebild och inspirera såväl andra näringsidkare, leverantörer och våra gäster. Att arbeta klimatsmart är också en förutsättning om man vill kunna rekrytera och behålla grymma talanger.

För Avenyfamiljens grundare Jonas Järvmarker handlar det om ett självklart vägval, som han gjorde för många år sedan då planetens välmående alltid legat honom varmt om hjärtat.

Gradvis över åren har det tagits gröna steg, så att det sker ekonomiskt hållbart för våra gäster. Alla verksamheter, såväl på Tredje långgatan som på andra adresser, försörjs av vindkraft. Avenyfamiljens restauranger är sedan flera år helt KRAV-certifierade:

– Ja, och vi återvinner ner på kapsylnivå. Vi arbetar också väldigt målmedvetet för att dra ner på plastartiklar som sugrör och drinkpinnar och så vidare, det är ett arbete som hela tiden utvecklas, säger Tobias Hamberg.

För ett par år sedan var Avenyfamiljen först i landet med att introducera helt ekologiska vinlistor på samtliga sina restauranger, allt kaffe är ekologiskt och på Tredje långgatan har man sedan några år sin 200 kvadratmeter stora takodling, som inte minst genererar örter till alla restauranger.

– Takodlingen är ett exempel på att vi lär oss och utvecklas, nu börjar vi få kläm med hur vi ska maximera nyttan, och det är talande för det här hållbarhetsarbetet, man prövar sig fram och lägger pusselbit till pusselbit. Det är en läroprocess helt enkelt. Vårt nästa stora steg i miljöarbetet är att börja klimatväxla, det vill säga att ta ansvar och hantera klimatpåverkan från den egna verksamheten.

Foto: Christoffer Falk/Avenyfamiljen