Nyheter

Epiroc lanserar ny generation batteridrivna maskiner för hållbar gruvdrift

Epiroc lanserar sin andra generation batteridrivna maskiner som kommer att minska gruvkunders kostnader och skapa en hälsosammare arbetsmiljö.

De batteridrivna underjordslastarna, truckarna och borriggarna som lanseras idag kommer att medföra flera fördelar för gruvbolag globalt, som förbättrad hälsa och säkerhet, minskade utsläpp och lägre driftskostnader.

– Vi på Epiroc vill hjälpa våra kunder att förbättra produktiviteten, stärka säkerheten och reducera utsläppen – samtidigt som den totala kostnaden för verksamheten minskar, säger Per Lindberg, Epirocs VD och koncernchef.

– Vår andra generation batterifordon tar oss mot en hållbar framtid med minskat beroende av fossila bränslen. Vi är stolta över att stå i framkant för hållbarhet inom gruvindustrin.

De batteridrivna produkterna som lanseras idag på ett kundevent i Örebro är 14- och 18-tons lastare, en 42-tons truck och en familj medelstora borriggar för ortdrivning, produktionsborrning och bergförstärkning.

Kunder som använder Epirocs första generation batteridrivna maskiner, som lanserades 2016, inkluderar t.ex. brasilianska gruvbolaget Nexa Resources, som använder lastaren Scooptram ST7 Battery i Peru. Andra kunder som går mot elektrisk utrustning inkluderar LKAB som planerar att använda Epirocs utsläppsfria maskiner då bolaget expanderar sin gruvverksamhet i norra Sverige på ett hållbart sätt.