Nyheter

Lovisagruvan ansöker om nytt undersökningstillstånd kring Vindfall

Lovisagruvan AB ansöker om nytt undersökningstillstånd i anslutning till förvärvade bearbetningskoncessionen Vindfall K Nr 1 söder om Forsbacka i Gävle kommun och Gävleborgs län.

Det nya undersökningstillståndet som benämns: Ytterhärde Nr 1 omsluter Lovisagruvans helägda dotterbolag, Lovisagruvan Utveckling AB:s (LUAB) tidigare förvärvade bearbetningskoncession Vindfall K nr 1 och omfattar en yta av drygt 266 hektar.

Genomgång av material från tidigare undersökningar i området ger indikationer på att det finns potential för mineralisering av zink- bly och silver även utanför förvärvade befintlig koncession och undersökningstillstånd och dessa områden kommer att, om ansökan beviljas, täckas av det nya undersökningstillståndet.

Om Vindfall- och Sörtärnanmineraliseringarna
Bearbetningskoncessionen Vindfall K Nr 1 gäller till 2039-06-29 och ger LUAB rätt att utvinna de mineral som finns i koncessionsområdet (bly, zink, koppar och silver). Dock ger bearbetningskoncessionen inte rätt att påbörja själva verksamheten. För detta krävs bland annat även tillstånd enligt miljöbalken mm.

Inom koncessionsområdet Vindfall K Nr 1 finns en zinkblände- och blyglansmineralisering med viss halt av silver och koppar i ett sidoberg av skarn och karbonatsten. Den senaste uppskattningen av mineraltillgångarna i Vindfallfyndigheten utfördes 2012 av Wiking Mineral AB som redovisade en indikerad mineraltillgång om 312 870 ton med 54 g/t Ag, 0,3 % Cu, 8,5 % Zn samt 2,9 % Pb. Bedömningen uppges vara utförd i enlighet med JORC-standarden av Wiking Minerals dåvarande chefsgeolog Mats Willdén (ackreditering saknas). Uppskattningen, som baseras på en gränshalt av 5 % Pb+Zn, anges exklusive gråbergsinblandning.

Förekomsten har vissa likheter med Lovisagruvan men strukturen är mera splittrad och malmbredderna större. Förekomstens zinkblände- blyglansmineralisering uppträder i flera linser med varierande sidostupning. Linserna är inte begränsade vare sig i sidled eller mot djupet och vi bedömer att det finns goda utgångspunkter för fortsatt prospektering, dels mot djupet sydväst om Vindfallfyndigheten i vad som benämns ”Djupmalmen”, dels i nordost i riktning mot den närbelägna Sörtärnanmineraliseringen.

Den senast utförda uppskattningen av mineraltillgången i Sörtärnanfyndigheten har utförts av Wiking Mineral och avser mineralisering från 20 till 100 m djup under markytan. Enligt uppskattningen, som har godkänts av Göran Pettersson, som är en av Fennoscandian Review Board registrerad kvalificerad person (QP), innehåller Sörtärnanfyndigheten en indikerad mineraltillgång om 77 256 ton med 62 g/t Ag, 0,3 % Cu, 6,8 % Zn och 3,0 % Pb över en minsta bredd av 4,5 m.