Nyheter

Brist på kompetens bromsar satsning på digitalisering av industrin

Hela 80 % inom svensk industri anser att det är viktigt att satsa på digitalisering av industrin, den så kallade Industri 4.0. Men ändå är nära 60 % av de svarande fortfarande osäkra på vad begreppet innebär.

– En stor del ser inte riktigt hur man kan utnyttja den digitala tekniken och tycker att implementeringen går långsammare än de önskar, säger Johan Wiksfors, Key Account Manager på SKF i Sverige.

SKF har genomfört en enkätundersökning där 400 personer inom svensk industri svarade på frågor om hur långt man har kommit när det gäller digitaliseringen av sina verksamheter. Majoriteten av de som svarat jobbar inom gruv-, verkstads-, stål och metall-, pappers och massa- och fordonsindustrin.

– Det är intressant att se att det är stor skillnad mellan olika branscher i hur långt man har kommit inom digitaliseringen, säger Johan Wiksfors.­

Undersökningen visar att det finns en stor samstämmighet kring att digitaliseringen är helt avgörande för att svensk industri ska behålla sin konkurrenskraft – men att det finns utmaningar.

Drygt 40 % anger att brist på kompetens är det största hindret för att komma igång med digitaliseringsprojekt.

SKF presenterar rapporten i sin helhet på Subcontractor-mässan på Elmia tisdagen den 13 november kl 13-14.

– Vi kommer då även beskriva hur SKF arbetar med digitalisering i vår egna verksamhet samt hur det kommer kunderna till gagn, tillägger Johan Wiksfors.

Foto: SKF