Nyheter

Tibnor förvärvar Saniståls ståldistributionsdel

SSABs dotterbolag Tibnor förvärvar ståldistributionsdelen från Sanistål, Danmarks näst största ståldistributör. Förvärvet stödjer SSABs strategiska mål att stärka positionen på den nordiska hemmamarknaden. Den verksamhet som förvärvas hade under 2017 en försäljning om cirka SEK 1,8 miljarder.

Förvärvet är villkorat av godkännande från den danska konkurrensmyndigheten, och affären förväntas kunna genomföras i början av andra kvartalet 2019.

– Förvärvet av Saniståls ståldistributionsdel befäster Tibnors nordiska närvaro genom att vi ökar vår marknadsnärvaro i Danmark, där vi för närvarande inte är så synliga. Produkterbjudandena kompletterar varandra bra och vi ser betydande potential för synergier, säger Mikael Nyquist, chef för Tibnor.

En central del i SSABs strategi är en ledande position på hemmamarknaden i Norden. SSAB’s dotterbolag Tibnor spelar en viktig roll för att upprätthålla denna position. Ståldistributionskanalen utgör mer än hälften av den totala stålmarknaden i Norden. Förvärvet kommer att förbättra Tibnors position i Danmark betydligt. För SSAB innebär en starkare ståldistributionskanal en attraktiv möjlighet att öka försäljningen och kommer också att bidra till att bättre kunna utjämna konjunktureffekter.

Tibnor och SSAB räknar med årliga synergieffekter på cirka SEK 50 miljoner som ett resultat av förvärvet och som kommer att realiseras inom en treårsperiod. Förvärvet väntas också stärka plattformen för SSABs nordiska stålverksamhet och öka effektiviteten irörelsekapitalsanvändningen. Tibnor förvärvar Saniståls ståldistributionsdel genom en inkråmsaffär till ett nettovärde om cirka SEK 630 miljoner. Förvärvet väntas bidra positivt till resultat och kassaflöde direkt efter att affären är genomförd.

I förvärvet ingår Saniståls moderna ståldistributionscenter (42 000 kvm) i Taulov samt tre säljkontor i Danmark och ytterligare ett säljkontor i Lettland. I samband med förvärvet kommer cirka 130 anställda att flyttas över till Tibnor.