Nyheter

Stora Ensos Sverigechef: ”Glada och stolta att ha papper i vår produktportfölj”

Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall tog igår tillsammans med Jonas Sjans, produktionschef på Kvarnsvedens pappersbruk emot ett 70-tal medlemmar från Aktiespararna i Falun/Borlänge.

Sverigechef Per Lyrvall inledde kvällen med att presentera Stora Ensos verksamhet och hur företaget arbetar för att uppnå hållbar lönsam tillväxt. Företaget har en anrik historia som startade i Falu Gruva så tidigt som på 800-talet och kan stoltsera med att vara världens äldsta aktiebolag.

– Det finns dokumenterat redan 1288 att det köptes och såldes aktier i Stora Kopparbergs Bergslags AB,, berättade Per Lyrvall.

Stora Kopparbergs Bergslags AB blev sedermera Stora, som 1998 gick samman med finska Enso och Stora Enso bildades. Idag är Stora Enso ett av världens ledande skogsindustriföretag och i Sverige det största skogsindustriföretaget, både om man ser till produktion och antalet anställda.

– Vi är dessutom det enda skogsindustriföretaget i Sverige som har verksamhet inom alla nischer. Vår breda produktportfölj inom konsumentkartong, förpackningslösningar, biomaterial, träprodukter och papper är en av företagets framgångsfaktorer. Vi är glada och stolta att ha papper i vår produktportfölj, poängterade Per Lyrvall.

Per Lyrvall redogjorde för hur megatrender som exempelvis ökad miljömedvetenhet, befolkningsökning, digitalisering och urbanisering påverkar företagets verksamhet. Han beskrev hur Stora Enso förädlar skogen på ett lönsamt, hållbart och klimatsmart sätt.

– Jag är övertygad om att vår bransch har en ljus framtid. Vi ligger i framkant och är drivande inom den växande bioekonomin i och med vår förnyelsebara råvara skogen och vårt innovationsfokus i företaget. Vi är en del av lösningen på världens klimatutmaningar. Det är faktiskt så att allt som tillverkas av fossila material idag kan tillverkas av träd imorgon. Vi ser till att löpande få ut nya hållbara innovationer på marknaden. Drygt sju procent av vår försäljning kommer från produkter och tjänster som inte fanns för tre år sedan, summerade Per Lyrvall.

Produktionschef Jonas Sjans berättade om Kvarnsvedens bruks verksamhet och ansvarade för den guidade turen i fabriken där Aktiespararnas medlemmar fick uppleva tillverkningsprocessen från träd till färdigt papper.

– Förutom att vi tillverkar tryckpapper till reklam och magasin så är vi även en stor fjärrvärmeproducent. Att finna nya innovativa förnyelsebara produkter av träd är något som jag och brukets 400 medarbetare har stort fokus på, sa Jonas Sjans.

På bilen:
Fr v Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso, Jonas Sjans, produktionschef på Kvarnsvedens pappersbruk och Stefan Kembe, ordförande Aktiespararna Falun/Borlänge
Foto: Stora Enso