Nyheter

Preems jätteinvestering får klartecken

Preem får klartecken från Mark- och Miljödomstolen för att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil för 15 miljarder kronor, skriver Sveriges Radio.

Kapacitetsökningen i raffinaderiet leder till högre utsläpp av koldioxid, från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton. Det är beklagligt, säger Inge Löfgren som är ordförande för den lokala Naturskyddsföreningen.

Peter Abrahamsson som är chef för affärsområdet raffinering på Preem säger att så länge efterfrågan finns kommer produkterna att tillverkas.

Det här skriver omni.se.

– Frågan är om det här är en global fråga eller en lokal fråga. Vi släpper ut mindre koldioxid än vad de flesta andra raffinaderier gör, säger Abrahamsson till Ekot.

– Miljötillståndet är en av flera viktiga pusselbitar som måste på plats för utbyggnaden och en eventuell ny anläggning för att uppgradera högsvavlig tjockolja till svavelfria drivmedel, säger raffinaderichef Peter Abrahamsson.

Tillståndet ger också ramvillkor som Preem ska leva upp till utifrån de högt ställda kraven Mark- och miljödomstolen har på företaget.

– Vi kommer nu att gå igenom och analysera dokumentet för att se vad det innebär för vår verksamhet i Lysekil, säger Peter Abrahamsson.

Foto: Thomas Ögren