Nyheter

Scandic bygger nytt i Kirunas nya centrum

Scandic har tecknat avtal om att uppföra ett nytt hotell i Kirunas nya centrumkärna. Hotellfastigheten kommer att ägas av LKAB och byggas av Skanska. Det nya hotellet blir Kirunas största och omfattar 230 rum, restaurang och Kirunas första skybar. Projektet beräknas vara klart i slutet på 2021.

En flerårig dialog mellan Scandic och byggherren Skanska i samråd med LKAB har nu mynnat ut i ett avtal som avser en ny hotellbyggnad i kvarter 10 i Kirunas nya centrumkärna. LKAB kommer att äga och förvalta hotellfastigheten via koncernens fastighetsbolag, LKAB Fastigheter. Köpet uppgår till cirka 500 miljoner kronor.

– Vi är stolta över att vara med och säkra ett nytt stadshotell i Kiruna. Det här befäster LKAB:s starka framtidstro och att vi ersätter det gruvbrytningen påverkar. Vi är också glada över att Skanska väljer att etablera sig här, samt att Scandic delar vår framtidstro och väljer att expandera, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar.

Det nya hotellet kommer att omfatta ca 230 rum, konferens- och mötesrum, restaurang samt skybar och gym på den översta våningen. När det nya hotellet står klart i slutet på 2021 ersätter det Scandics befintliga verksamhet i nuvarande Scandic Ferrum.

– Vi är mycket glada över att få vara delaktiga i att grunda och utveckla Kirunas nya centrum. Det nya hotellet kommer, precis som vårt nuvarande, att vara en mötesplats både för hitresta resenärer och lokala gäster. Vi kommer också kunna erbjuda något helt unikt med vår planerade skybar, det kommer verkligen att ge en hotellupplevelse utöver det vanliga, säger Peter Jangbratt, Sverigechef, Scandic.

– Vi är glada åt att vara med i utvecklingen av det nya Kiruna. Tillsammans med Scandic har vi nu utvecklat ett hotell som kommer att bli ett landmärke i staden, säger Bernt Lundstedt, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.

Bild: Sandellsandberg