Nyheter

Jämställt på verkstadsgolvet hos Indexator

På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.

Det här framgår i en artikel från Svenskt Näringsliv.

För tio år sedan insåg Indexator i Vindeln några mil utanför Umeå att det var dags att göra något. Konjunkturen var stark och företaget gick som tåget men för att klara kompetensförsörjningen framåt var mansdominansen på företaget tvungen att brytas, berättar Linda Lönnerskog, hr-chef på Indexator för Svenskt Näringsliv.

– Vi insåg att vi inte skulle klara av vår kompetensförsörjning framåt om vi bara attraherar män till vår verksamhet. Vi måste vara attraktiva för alla personer på arbetsmarknaden.

Utifrån det började Indexator att jobba mer systematiskt med jämställdhet. Då var 11 procent av de anställda kvinnor och de arbetade främst med administration. På monteringen fanns det inte en enda kvinna.

– Där var normen en man som jobbade mycket med kroppen och som helst skulle lyfta lite mer än han egentligen kunde klara av. Lyfthjälpmedlen användes bara i undantagsfall, säger Linda Lönnerskog till Svenskt Näringsliv.

Interna mätningar visade att den praktiska arbetsmiljön inte lämpade sig för båda könen och det samma gällde för stämningen och språkbruket. För att bryta detta startade projektet Jämvikt. I första steget utbildades ledningsgruppen och därefter övriga chefer och medarbetare, i normer och värderingar kopplade till jämställdhet. Det ledde fram till en förändringsplan och ett beslut om att genomföra ett pilotprojekt på monteringsavdelningen.

– Vår dåvarande vd var mycket tydlig med sitt budskap att ”det är den här vägen vi ska gå – antingen är ni med eller inte”.

Det pilotgruppen gjorde var att prata mycket om normer, värderingar och fördomar. Samtidigt förändrades rekryteringsprocessen så att kravprofilen breddades och att större vikt lades på personlighet och inställning, snarare än erfarenhet. När det följdes upp efter ett halvår visade det sig ha hänt mycket. Före förändringen svarade 65 procent att stämningen på monteringen lämpade sig för båda könen och nu var det 86 procent.

– Det hade skett en väldigt snabb förflyttning när det gällde attityder till den sociala arbetsmiljön, till exempel inställningen till föräldraledig och vård av barn, säger Linda Lönnerskog till Svenskt Näringsliv.

Sedan dess har jämställdhetsarbetet fortsatt och fler kvinnor har anställts. Av de som idag arbetar på monteringen är hela 43 procent kvinnor. Efter projektet Jämvikt tog Indexator ett bredare grepp på sin värdegrund. Alla medarbetare var med i diskussionerna som ledde fram till företagets gemensamma filosofi.

– Mycket av de värderingar och den kultur vi har idag är frukten av vårt jämställdhetsarbete. Vi är övertygade om att vår höga lönsamhet hänger ihop med att vi jobbar långsiktigt med jämställdhet och värderingar.

Nyckeln till framgång är att förändringen är ledningsstyrd och att jämställdhetsperspektivet integreras i ordinarie processer och rutiner. Introduktionsutbildningen är ett exempel på där jämställdheten vävs in och lever vidare. Där presenteras Indexators filosofi från grunden, och det sätter nivån för vad som är ok och inte ganska snabbt, enligt Linda Lönnerskog.

I lönesättningen är ett av fyra kriterier medarbetarskap, vilket betonar hur betydelsefullt det är att ta ansvar i gruppen och att vara en god kollega, konstaterar hon.

– Kopplingen till hur den anställde är som medarbetare blir tydlig och det blir naturligt för cheferna att tala om medarbetarskap och beteenden.

Eftersom alla är viktiga kulturbärare på ett företag måste medarbetarna känna ansvar för arbetsmiljön. Å andra sidan måste arbetsgivaren skapa förutsättningarna för en jämställd arbetsplats, betonar Linda Lönnerskog.

– Att arbeta integrerat och strukturerat med jämställdhet och värdegrund har varit grundläggande i vårt arbete, och är det som har tagit oss dit vi är idag, säger Linda Lönnerskog till Svenskt Näringsliv.

FAKTA:
Av Indexators 140 anställda är 26 procent kvinnor. På monteringen är 43 procent kvinnor. En av tre chefer på företaget är kvinna och i ledningsgruppen är 40 procent kvinnor. År 2012 vann Indexator Industrins jämställdhetspris.Det familjeä gda företaget Indexator Rotator Systems tillverkar hydrauliska rotatorer och tillhörande utrustning som exporteras till mer än 40 länder.

Källa: Svenskt Näringsliv

På bilden:
På industriföretaget Indexator integreras jämställdhetsperspektivet i ordinarie processer och rutiner.
Foto: Svenskt Näringsliv