Nyheter

Förnybar el dygnet runt i Simris

Pilotprojektet i Simris har nu under nästan ett år varit i ”ö-nätsdrift” var 5e vecka under dagtid. Nu, när mörkret faller tidigare och utomhustemperaturen sjunker, kommer det stora testet, nämligen att vara helt beroende av det lokala energisystemet dygnets alla timmar under en hel vecka.

– Det är en stor utmaning. Produktionen från solcellerna går ner under senhöst och vinter samtidigt som elanvändningen ökar. Vi kommer under denna vecka verkligen testa all teknik, säger Peder Kjellen, projektledare för projektet i Simris.

Med hjälp av kunderna som bor i Simris kommer man under veckan att kunna styra elanvändningen hos vissa kunder så att den effekt som det lokala energisystemet producerar sprids ut på ett sätt som gör att energin räcker längre. Tekniken kallas Demand Side Respons och nyttjar redan befintlig anläggning hos de kunder som valt att engagera sig i projektet. Denna teknik kommer att vara till hjälp för framtida kapacitetsutmaningar i till exempel större städer där det redan idag är trångt i de befintliga näten. Utmaningen är att detta sker på ett sätt så att kunderna inte märker något. Kundernas komfort får inte äventyras.

För att bli ännu mer stabila i elleveransen framöver, pågår också ett arbete med att gjuta en platta för att inkludera ett större batteri till anläggningen.

– Det gör vi för att kunna nyttja den energin som produceras i Simris under en längre tid, säger Demijan Panic, projektledare för installationen av det nya batteriet, och för testet av en annan batteriteknologi.

Det nya batteriet förväntas tas i drift under december 2018.

Foto: E.ON